fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2013

Fazeela Selberg Zaib: Muslim, feminist och inlänning

onsdag 25 september 2013

Fazeela Selberg Zaib: Muslim, feminist och inlänning

Fazeela Selberg Zaib uppfattas av många som en kontroversiell figur. Inte bara för att hon kallar sig för inlänning med rötter i flera länder. Eller för att hon är feminist. Eller muslim. Det är snarare kombinationen som är svår att förstå för många. Vi tror att Fazeela har massor av spännande perspektiv att bidra till årets tema, samexistens på lika villkor!

Fazeela menar att islam är en kvinnornas religion, vilket har höjt en del ögonbryn både bland feminister och muslimer. Visst finns det muslimer som menar att männen står över kvinnorna, men det är inget som ska stå för hela religionen, menar Fazeela. När kristna säger liknande saker, ses det som avvikande eller gammaldags åsikter. Men när muslimer säger det så tror många att det representerar hela religionen.

– Vår uppgift är att sträva efter att likna profeten Muhammeds leverne, så mycket som möjligt. Han förespråkade jämställdhet och rättvisa. Man måste tolka skriften utifrån den samtid vi lever i och aldrig släppa det grundläggande budskapet religionen har: Vi är skapade som likar, oavsett kön och religion, säger Fazeela och fortsätter:

– De som tolkar Koranen på ett sätt som drabbar muslimska kvinnor negativt, tolkar egentligen den på samma sätt som islamofober gör. Det är denna tolkning som är problematisk för muslimer som menar att islam står för motsatsen till förtryck.

Fazeela Selberg Zaib arbetar som kommunikation- och utvecklingsansvarig på Kista folkhögkola. Hon kallar sig själv för inlänning, eftersom hon inte längre försöker passa in i andras ramar. Fazeela är svensk-pakistansk kanadensare, och ser inte sig själv som utanför någonting. Hon är alltid inne, och därför kallar hon sig för inlänning.

Välkommen till Folkbildarforum! (Citaten är hämtade från en intervju i Landets Fria)

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()