fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2014

13 viktiga seminarier under andra dagen

fredag 07 november 2014

13 viktiga seminarier under andra dagen

Andra dagen på Folkbildarforum har vi en hel uppsjö av seminarier! Inte mindre än 13 punkter med allt från hälsa och tänkande till jämställdhetsarbete, crowdfunding och berättelser från nytänkande projekt inom civilsamhället. Läs hela programmet här.

 

Seminarier som börjar kl 13.00

Making a real change in participants’ lives? Examples from the work of BFÖ
Wanjiku Kaime-Atterhög

Wanjiku och Bildningsförbundet Östergötland driver ett långsiktigt projekt för att utvärdera verksamheten, hitta roten till eventuella problem, och utbilda medlemmar i att hitta nya vägar framåt. Här pratar Wanjiku om hur arbetet går till i praktiken.

Wanjiku är forskare på Uppsala universitet och social entreprenör. Genom sin forskning utvecklade hon ett rehabiliteringscentrum för gatubarn i Kenya 1997. Hennes metoder för att utbilda vårdare togs upp av SIDA 2006, och används nu i BFÖ.

Tänk det otänkta – workshop
PA Ståhlberg

Vi vet alla hur svårt det är att tänka det annorlunda och vara kreativ på riktigt. Hur går det till egentligen? Det här är seminariet för dig som vill lära dig mer om det!

PA Ståhlberg är läraren som lärde sig själv att bli expert på kreativt tänkande långt innan det blev ett inneord. Idag håller han föreläsningar och workshops för några av de största organisationerna i Sverige.

Workshop i förändringens fyra rum
Anneli Dahlqvist Pettersson

Förändringens fyra rum är en teori om vad som sker med människor, grupper och organisationer i förändring, skapad av psykologen Claes Janssen. Lär dig hur du kan arbeta med förändring i er organisation!

Anneli arbetar som kanslichef på Bildningsförbundet Östergötland, med bakgrund som lärare och rektor på folkhögskola, men även som cirkelledare hos flera studieförbund. Certifierad användare av Förändringens fyra rum sedan 2010.

Ung Cancer
Julia Mjörnstedt

2010 startade två vänner en organisation för att stötta unga cancerdrabbade. Idag arbetar man på nationell nivå för att skapa mötesplatser, ubilda och debattera. Lyssna på deras spännande resa och hur de jobbar idag.

Julia Mjörnstedt är generalsekreterare och grundare till Ung Cancer. Hon fick själv cancer när hon var 21 år, och har sedan dess brunnit för att hjälpa både drabbade och anhöriga att hantera cancern.

Maktsalongen

Sara Haraldsson, Maktsalongen

Maktsalongen arbetar på olika sätt för att stärka jämställdheten i civilsamhällets organisationer. Som organisation kan man gå akademien och bolla med andra, och som individ finns ett mentorskapsprogram.

Sara Haraldsson startade Maktsalongen 2011 tillsammans med Sofia Brändström. Det var deras känsla av ensamhet kring jämställdhetsproblematik som fick dem att starta Maktsalongen och hjälpa andra.

Folkfinansiering
Gustav Edman, Crowdculture

Hur går det till i praktiken att jobba med folkfinansiering med Crowdculture? Hur planerar man, vad är viktigt att tänka på, och vad finns det för fallgropar? Lär dig några av de bästa knepen från Crowdculture själva.

Gustav Edman jobbar på Fabel kommunikation som grundade Crowdculture 2010. Han har en bakgrund inom journalistik, PR och kommunikation och tror att genuint engagemang är en avgörande del i varje projekt.

Östgötakommissionen om jämlik hälsa
Margareta Wandel, Annika Larsson

Nu presenterar Östgötakommisionen två års arbete med kartläggning, analys och slutsatser kring jämlik hälsa i Östergötland. Du som var på Folkbildarforum 2013 känner igen temat, och detta är slutrapporten med rekommendationer för en mer jämlik hälsa.

Margareta Wandel och Annika Larsson jobbar på regionförbundet Östsam och för Östgötakommissionen. Kommissionen utgår från nationella folkhälsopolitiska mål utifrån perspektiv som socioekonomi, genus och miljö.

 

Seminarier som börjar kl 14.00

Språkvänner

Rabie Aldeeb, Jonathan Mathai

Språkvänner är ett integrationsprojekt som startades 2006 för att skapa möten mellan människor. Frivilliga språkvänner träffar flyktingar och invandrare för att lägga grunden för en bättre integration. Det drivs mitt emellan civilsamhälle och offentlig sektor, och finns idag i 40 kommuner.

Rabie är integrationssamordnare i Eskilstuna kommun och nationell samordnare för Språkvänner, som han grundade 2006. Jonathan Mathai är projektkoordinator för Språkvänner och ansvarar för spridningen till fler kommuner i Sverige.

Skolvision
Annette Wahlgren

Ett omtalat projekt som samlar skolvisionärer från hela landet för att se till att barn får det stöd som de behöver. En viktig drivkraft är att göra det annorlunda till en tillgång snarare än ett problem. Och man ser kommunikation och ledarskap som helt avgörande föra att det ska fungera.

Annette Wahlgren grundade Skolvision och var själv ett barn som ”inte passade in”. Med 20 års arbete med barn och ungdomar i baggaget har hon stor erfarenhet och framför allt ett brinnande engagemang.

Missing People

Missing People organiserar ungefär 25 000 frivilliga i sökandet efter försvunna personer i Sverige. Här pratar de om sin historia och hur de gör för att hålla ihop en så stor organisation.

Missing People Sweden är en ideell organisation som publicerar efterlysningar samt samordnar och genomför skallgångar av försvunna personer i Sverige. De har ett nära samarbete med både anhöriga och polismyndighet.

Sibship
Louise Berg, Erika Pohjanen

Sibship är både ett kommunikationsföretag och en ideell förening som arbetar mycket med näthat. Seminariet handlar om hur man kan jobba med etik på nätet, och hur man hanterar problem med näthat.

Sibship drivs av Louise Berg och Erika Pohjanen i Norrköping. Louise har en bakgrund som projektledare och utredare. Erika har bland annat jobbat som föreläsare, kommunikatör och utredare.

2Lång
John Pekkari, Frida Sundström

2Lång är en kvartersscen i Göteborg för nöje, kultur och lärande. Lyssna på hur de samlade in 150 000 kronor med hjälp av crowdfunding. Varför valde man bort bidrag och sponsring och hur går arbetet till i praktiken?

John och Frida är delägare i 2Lång. John är skådespelare som bland annat arbetar med Pekkaris kök – en talkshow i köksmiljö. Frida driver Improverket som gör föreställningar och utbildningar inom imprivsationsteater.

Från försörjningsstöd till företagare – En inblick i de sociala företagens/arbetskooperativens fascinerande värld

Lelle Karlsson

En demokratisk arbetsplats, kan det funka? Hur går det till när man går från försörjningsstöd till framgångsrikt företagande? Hur stora löneskillnader är rimliga i ett civiliserat samhälle? Dessa och många andra frågor besvarar Lelle Karlsson från Folkhälsokommissionen.

Lelle Karlsson har under de senaste 15 åren ägnat sig åt att utveckla metoder och tankar kring långtidsarbetslöshet och hur man kan bryta den.

 

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()