fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2013

Alex på Expo: Antirasismen måste vara för något, inte bara emot

måndag 17 juni 2013

Alex på Expo: Antirasismen måste vara för något, inte bara emot

Alexander Bengtsson från Expo kommer till årets Folkbildarforum för att hålla en föreläsning på årets tema, samexistens på lika villkor. Han använde själv begreppet i boken Positiv Antirasism, där han skriver om vikten av att vara positiv istället för negativ. Att vara för något, istället för mot. Det är en viktig fråga att lyfta på Folkbildarforum, som även andra föreläsare kommer att prata om.

– Själv har jag länge mest sagt att jag är mot rasism. Men genom att resa mycket och prata med många kloka människor, har jag insett att man måste vara för någonting också. Att presentera ett alternativ, säger Alex.

Det gör man genom att vara ute och prata, och skapa mötesplatser för de som behöver det. Alex tror att det handlar om att arbeta för gemenskap och sammanhållning. Det finns inga enkla svar, utan det är ett långvarigt arbete. Han pratar bland annat om hur det pratas om vi och dom.

– Jag tror att ”vi-och-dom”-språket kommer mycket av att Sverige har förändrats så snabbt. Det tar tid att ändra på det. Men vi märker redan en förändring bland unga idag. Där finns inte alls samma fokus på vi och dom, menar Alex.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()