fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2013

Alex på Expo: ”Folkbildningslokaler högborg för antirasismen”

måndag 10 juni 2013

Alex på Expo: ”Folkbildningslokaler högborg för antirasismen”

Alexander Bengtsson från stiftelsen Expo kommer till årets Folkbildarforum för att prata om sitt arbete med antirasism, och hur det förhåller sig till folkbildning. I ett tidigare inlägg här i bloggen sa han att folkbildningen är en förutsättning för ett samhälle med lika villkor för alla.

– På Folkbildarforum ska jag prata om folkbildningen som mötesplats och dess roll i att stärka gemenskapen i samhället. Sådant arbete gör man bäst i vardagen, där man bor. För att göra det på ett bra sätt behövs två saker: kunskap om hur rasism fungerar och att ha siktet inställt på ett samhälle där alla får vara med, menar Alex.

För Alex är hans arbete nära relaterat till folkbildningen. När han reser runt i landet för att föreläsa och diskutera, är han ofta – för att inte säga alltid – i folkbildningslokaler.

– Varje folkbildningslokal är en högborg för antirasismen. Det är där människor möts, diskuterar och tar fram strategier, säger Alex. Men han ser också risker inför framtiden.

– En risk för folkbildningens framtid är att man ger vika för enkla populistiska lösningar. Snabba lösningar som man kan se från till exempel Sverigedemokraterna som vill skära ner på folkbildningen, påminner Alex.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()