fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2016, Forskning

”Det är innanförskapet som är problemet, inte utanförskapet”

torsdag 29 september 2016

”Det är innanförskapet som är problemet, inte utanförskapet”

– Jag har jobbat med utanförskap i hela mitt liv. Men det är inte det som är problemet. Det är innanförskapet. Det säger Hans Abrahamsson, freds- och utvecklingsforskare på Göteborgs universitet, som pratar på Folkbildarforum nu i november.

Hans Abrahamsson har ägnat många år till att studera konflikter. Först med ett globalt perspektiv med nationalekonomiska glasögon, och sedan med ett direkt lokalt perspektiv. Under det senaste året har han varit i kontakt med de flesta av Sveriges kommuner, men kan lika gärna dra referenser till hans arbete från andra länder och kontinenter.

– Det lokala och det globala smälter samman på väldigt komplexa sätt, och mycket av min forskning handlar om det. Många är ovana vid det här, särskilt i Sverige. Här har vi byggt ett välfärdssystem med social ingenjörskonst, alltså genom att mäta problem och åtgärda dem. Men det fungerar inte längre. Det kan visserligen ta sig an komplicerade problem, men det rår inte på det komplexa.

Med komplexa problem menar Hans problem som inte har några givna svar som man kan räkna sig fram till. De är unika och specifika, och kräver att berörda parter engagerar sig. Det knyter an till förra årets tema, Mäta eller Mötas, men framför allt till årets tema, Makt och Mening.

– Synen på makt och mening förändras i och med detta. Förut handlade det om makt över någonting. Nu, när medskapande krävs och ingenjörskonstens tid är förbi, så kräver det makt till någonting. Och det är våra myndigheter inte vana vid. I ingenjörskonsten anda vill de veta bäst och göra saker åt invånarna, istället för att samarbeta med dem.

Och här ser Hans civilsamhället som en central aktör. Vi återkommer till det här i bloggen, men du som är otålig kan redan nu läsa vad Hans och kollegorna skriver i en färsk forskningsrapport, Kunskap om och arbetssätt i rättvisa och socialt hållbara städer.

Hans Abrahamsson pratar mer kring detta på Folkbildarforum i Linköping 22-23 november. Anmäl dig här.

 

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()