fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2013

Elisabeth Sörhuus – Sveriges bästa rektor?

torsdag 30 maj 2013

Elisabeth Sörhuus – Sveriges bästa rektor?

Varmt välkommen till Foklbildarforum, Elisabeth Sörhuus – en av Sverige mest erfarna rektorer vad gäller utanförskap och segregation. Under 20 år var hon rektor för Hjulstaskolan utanför Stockholm, inte långt från Husby som det pratats mycket om på sistone. Det arbetet gav henne flera utmärkelser, bland annat Dagens Nyheters skolledarpris 1998. Numera är Elisabeth pensionär, men sitter i Bredängsakademien och arbetar för att öka kontakterna mellan högstadiet och arbetslivet.

Några av er känner igen henne från förra årets Folkbildarforum. Då vet ni vad som väntar: mycket energi och väldigt konkreta och insatta exempel på hur man kan jobba i praktiken. Hennes engagemang och kompetens går inte att ta miste på!

– Jag blir glad när jag får tillfälle att berätta om mina erfarenheter. Det finns ju så mycket man kan göra för att få fler att förstå, och hjälpa de som behöver det, säger Elisabeth.

– Min grundsyn är att skolan måste göra mer än att förmedla kunskap. Skolan ska vara öppen för både elever, föräldrar och samhället i stort. Då kan skolan bygga ett större förtroende, menar Elisabeth och tar tre exempel på hur de jobbade i Hjulsta:

– Vi flyttade ungdomsgården till skolhuset och öppnade upp skolan även under helgerna. Bland annat ordnade vi läxläsning varje dag efter skoltid.

– Föräldrar fick tillgång till kök, verkstäder och gympasalar. Det är ju onödigt att de lokalerna ska stå tomma! Då kunde de lära känna personalen och den svenska skolan bättre och förstå att vi vill väl. Det skapade en slags trygghet.

– Samarbetet med näringslivet var en framgångsfaktor i Hjulsta. Det finns ett behov av interkulturell kompetens hos många företag idag. Om ett företag ska samarbeta med ett utländskt företag kan det vara nödvändigt att veta lite om språket och kulturen för att få ett gott samarbete. Då är Hjulstaskolans elever en tillgång, säger Elisabeth.

Vi pratar mer med Elisabeth här framöver, så häng med!

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()