fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2015

Ett helt batteri av civilsamhällesforskare!

fredag 18 september 2015

Ett helt batteri av civilsamhällesforskare!

Ersta Sköndal högskola är en av Sveriges viktigaste centrum för forskning om civilsamhället. Därför är det roligt att flera av forskarna kommer till Folkbildarforum i november för att föreläsa och hålla i seminarier. Första dagen av Folkbildarforum präglas av Ersta Sköndals världsunika forskning så här har ni verkligen chansen att bredda och fördjupa kunskaperna!

Lars Svedberg är professor med en bakgrund som socionom och utredare för bl.a Socialstyrelsen och Regeringskansliet. Under 1990-talet fick han uppdraget att koordinera forskningen vid Sköndalsinstitutet och det blev startskottet för ett helt nytt forskningsfält civilsamhällesforskning. Han är forskningsledare för Avdelningen för forskning om det civila samhället och har bland annat undersökt tillit, studieförbund och medborgerligt engagemang.

Johan von Essen har en bakgrund som präst och är nu docent på Ersta Sköndal. Han blev tidigt intresserad av hur ideellt engagemang hänger ihop med livsåskådning och samhällssyn. Johan har bland annat forskat på ideellt arbete, folkbildning, religion och välgörenhet.

Johan Hvenmark är ekonomie doktor och har forskat länge och väl på ideella organisationer. Just nu fokuserar han på hur näringslivet och civilsamhället överlappar på olika sätt. Det finns ideella organisationer som beter sig som företag och vice versa. Johan arbetar även som samordnare för forskning och utveckling vid Riksidrottsförbundet.

Även doktor Anna Fyrberg Yngfalk är intresserad av överlappandet mellan civilsamhället och näringslivet. På förra årets Folkbildarforum höll hon den uppskattade föreläsningen Ska alla göra som marknaden nu? där hon bland annat pratade om hur staten behandlar föreningar som företag.

Ekonomie doktor Ola Segnestam Larsson tittar på ideologiers betydelse för struktur- och organisationsförändringar i den ideella sektorn. Bland annat forskar han på kunskapens organisering i ideella organisationer och utbildning av ledare i civilsamhället.

Pelle Åberg är docent och har tittat särskilt mycket på studieförbund och folkhögskolor de senaste åren. I hans avhandling undersökte han samarbeten mellan civilsamhällsorganisationer från olika länder fungerar.

Vill du veta mer? Läs Johans och Lars texter i det kommande numret av FOFO, där de pratar om befolkningsstudien kring engagemang och folkbildning. Och missa inte deras forskarkonferens nästa år, där Folkbildarforum är en av medarrangörerna. Se kalendariet.

Etiketter: , , , , , , ,

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()