fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2018

Ett samtal om tro och mänskliga rättigheter

måndag 19 november 2018

Ett samtal om tro och mänskliga rättigheter

Hur kan olika trossystem leva samman i ett sekulärt, mångkulturellt samhälle? Hur ser spänningen mellan individers rätt och gruppers rätt ut? Hur formas våra identiteter som individer och som grupper? Det är frågor som ska diskuteras i ett panelsamtal under Folkbildarforum. Samtalsledare är Pernilla Myrelid, med stort intresse för interreligiös dialog.

Pernilla Myrelid arbetar på stiftskansliet i Linköping med migration, asyl och interreligiösa frågor. Hon är också komminister i Berga församling. Året 2011/2012 bodde hon tillsammans med sin familj  i England, där hon tog en Master in Interreligious studies. Sedan dess har hennes intresse för interreligiösa frågor bara ökat. Tillsammans med Andrew Wingate har hon bl a gett ut boken ”Våga möta”, där kristna engagerade i dessa  frågor berättar om sina erfarenheter. I våras var hon även med och ordnade en kurs i interreligösa metoder för unga, framtagen av ”Tillsammans för Sverige” som finns på Fryshuset i Stockholm.

I två sessioner under Folkbildarforum kommer hon att hålla i ett panelsamtal på temat “Religion och mänskliga rättigheter”.

Varifrån kommer ditt intresse för dessa frågor?

– Under ganska många år har jag kommit att mer och mer intressera mig för möten med människor som har en annan trostradition är min egna. Det är både kristna från olika traditioner och människor med annan religion. Redan i tonåren var jag engagerad i internationella frågor, tro och solidaritet genom Svenska kyrkans missionsarbete. Jag fick tidigt möta människor från olika delar av världen. Det har berikat mitt liv och fördjupat min tro. Vi behöver lyssna mer på och lära oss om varandra. Vi behöver öva oss i tilliten till varandra.

Vila är dina förhoppningar inför samtalen på Folkbildarforum?

– Jag hoppas på intressanta och fördjupande samtal om tro och mänskliga rättigheter. Det är aktuella frågor som det finns många olika aspekter på. Vi behöver många olika röster för att få syn på den komplexitet som finns i dessa frågor. Här har folkbildningen en stor uppgift och kan bidra till ökad kunskap.

I panelen:

Magnus Stenberg – Verksamhetsutvecklare för Kompetensområde Mellanöstern på studieförbundet Bilda

Omar Mustafa – förbundsrektor för studieförbundet Ibn Rushd

Kent Wisti – präst och satirtecknare

Camilla Forsberg – lektor vid Linköpings Universitet som forskar kring barn- och ungas perspektiv på mobbning och kränkningar och som tidigare arbetet med frågor om hedersrelaterat våld.

Panelsamtalet sker i två pass med lite olika inriktning. Pass 1 riktar in sig på tro och mänskliga rättigheter och samlevnad religioner/trossystem i ett sekulärt mångkulturellt samhälle. Pass 2 fokuserar på spänningen individ – gemenskap, individers rätt – gruppers rätt och identitet som individ och som grupp. 

Till programmet för Folkbildarforum Obs ändring i programmet! Jeff Werner kl 9.20, Kent Wisti kl 9.55.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()