fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2017

Flykten skildrad med dans och teater

fredag 28 april 2017

Flykten skildrad med dans och teater

Eslam Al Hamdan kom till Sverige från Syrien 2014. Sedan dess har han skapat två dansföreställningar om vad det innebär att vara flykting: Refugee Story och The Other Way. I höst kommer han också att vara en del av den produktion som Tuomo Haapala sätter upp i samband med Folkbildarforum.

Som vi tidigare berättat kommer kompositören och regissören Tuomo Haapala att sätta upp en föreställning i samband med årets Folkbildarforum. Verksamma inom folkbildningen i Östergötland har bjudits in att komma med idéer och själva delta.

En av dem som kommer att bidra är Eslam Al Hamdan, som skapat dansföreställningarna Refugee Story och The Other Way. Han är själv flykting från Syrien och kom till Sverige 2014. Föreställningarna bygger på  hans egen flykt och vill berätta vad det innebär att vara flykting.

Refugee Story förverkligade han med  hjälp av vänner på asylboendet Vida Vättern och danselever på Kulturskolan i Ödeshög, samt dansläraren Liselotte Sabel Gustafsson och dansaren Julia Tegnebo. Stöd kom också från Ödeshögs kommun, Röda korset och Rotary i Ödeshög samt Studiefrämjandet i Linköping.

Premiären på Folkets hus i Ödeshög ägde rum hösten 2015 och sågs av 400 personer. Sedan dess har ensemblen spelat 30 föreställningar i Östergötland, Stockholm, Malmö, Jönköping och orter däromkring.

– Vi har olika språk och kulturer, men musik och dans är ett språk vi alla kan förstå, säger Eslam.

Uppföljaren, The Other Way, är framtagen tillsammans med Moa Frisk på Kulturskolan i Ödeshög och dansläraren Ghaith Saleh. Den uruppfördes i december förra året och handlar om “den andra” flyktvägen.

– De flesta känner till att flyktingar kommer i båtar på havet, men ingen talar om öknen, som är ännu farligare. Vi vill visa att “ja, vi dör på havet, men vi dör i öknen också”.

The Other Way börjar med ett bröllop, en tilldragelse de flesta kan relatera till.

– Vi dansar fyra olika danser från olika kulturer för att fira. Vi visar att vi är lyckliga. Men sen kommer bomben och kriget börjar.

Gestaltningen förstärks av autentiska videofilmer som visar kriget och människor på flykt. Publikens reaktioner är alltid starka.

– Men det första de brukar säga till mig är att det här är en föreställning som det är viktigt att alla ser.

 

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()