fbpx
Folkbildarforum

Folkbildning

Folkbildning för klimatet

torsdag 05 december 2019

Folkbildning för klimatet

Folkhögskolorna och studieförbunden är en perfekt bas för breda samtal om klimatomställningen. Det menar Lars Igeland, lärare på Färnebo folkhögskola och talesperson i Föreningen Offensiv Folkbildning, som nyligen arrangerade riksträff på temat “Folkhögskolorna som klimatkraft”.

Föreningen Offensiv Folkbildning samlar lärare och deltagare till riksträffar med ambitionen att skolorna ska ta mer aktiv del i samhällsdebatten. Vid årets riksträff deltog lärare och kursdeltagare från ett tiotal folkhögskolor tillsammans med forskare, globala gäster och ungdomar från Fridays for future.

– Många folkhögskolor vill nu engagera sig i klimatfrågan, både med temadagar och omställningsarbete i form av t ex energihushållning, klimatsmart mat och återvinning på skolan. Många folkhögskolor har också deltagit i nätverket Fridays for futures aktiviteter på gator och torg, säger Lars Igeland.

Under konferensen medverkade också  Sophia Axelsson och Johanna Mangerud Gyllenvik från Fridays for future och berättade om sina skolstrejker och det gensvar de fått, både i form av uppmuntran och hat. 

Huvudtalare på riksträffen var Alasdair Skelton, professor vid Stockholms Universitet.

–  Han höll en fängslande inspirationsföreläsning om allvaret i klimatfrågan. Vetenskaplig men ändå lättförståelig och med stor känsla i framförandet. Vi rekommenderar verkligen honom som föreläsare till andra folkhögskolor. 

Vad har du för tankar själv om folkhögskolor och folkbildning som klimatkraft?

– För att få ett genomslag i klimatfrågan krävs det både kunskap och ett brett deltagande av många människor. Både för att politiker ska våga föreslå radikala förslag, och för att omställningen kräver ett brett deltagande i form av livsstilsförändringar, samarbete och organisering bland många människor. Folkhögskolorna och studieförbunden är en perfekt bas för breda samtal om klimatomställningen. 

Kan du skicka en utmaning till folkhögskolor och studieförbund?

– Jag vill uppmuntra alla folkhögskolor att delta i klimatrörelsens arbete. Dels att ställa upp med lokaler och deltagarveckor för lokala grupper som vill ordna föreläsningar och möten, dels att låta kursdeltagare fördjupa sig i klimatforskning och olika förslag för en rättvis klimatomställning. Flera skolor har erbjudit sina deltagare att medverka på Fridays for future – manifestationer. De som har en övertygelse kan delta i marscher mm, de som är mer osäkra kan lyssna på tal och musik som åskådare för att lära sig mer. Om alla Sveriges folkhögskolor kommer med i de stora globala fredagsmanifestationerna 2020 skulle det vara  ett mycket värdefullt bidrag i rörelsen, särskilt på mindre orter.

 

Tips från riksträffen förmedlade av  Lars Igeland:

– Det finns ett nystartat nätverk för folkhögskolor som arbetar med klimatfrågan och Peter Forsberg från Runö folkhögskola berättade mer om deras arbete. Den som vill veta mer kan maila till klimatnatverket.folkhogskolor@gmail.com

– Nyskrivna pjäsen Trädkramarna – en berättelse om miljökamp, demokrati och vår stund på jorden. Det är cabaregruppen Sweet dreams som turnerar det kommande halvåret med pjäs och workshops. För mer info se www.sweet-dreams.se/tradkramarna  

Nätverket Fridays for future vill gärna samarbeta mer med folkhögskolor landet runt. De kan nås via https://fridaysforfuture.se/

– Färnebo folkhögskola som var lokal arrangör storsatsar på klimatet med fyra olika kurser det kommande året. helgkurs, distanskurs, sommarläger om Green new deal och helfartskurs hösten 2020. Mer information: www.farnebo.se

 

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()