fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2016

Folkbildning som globalt och lokalt kitt

onsdag 23 november 2016

Folkbildning som globalt och lokalt kitt

Staten är för liten för att hantera det globala men för stor för det lokala.

Det senare kan leda till att kittet för social sammanhållning brister. Folkbildning kan motverka detta.

Det var en del av freds- och utvecklingsforskaren Hans Abrahamssons sammanfattning av årets Folkbildarforum och vilken roll folkbildning kan spela.

På många sätt var det en ganska dyster bild han målade. Samtidigt fanns ett tydligt budskap att vi kan påverka vår framtid.

Globaliseringen var ett återkommande inslag i hans föredrag.

– Brexit och Trump visar att globaliseringen sprang ikapp oss mycket fortare än vi trodde. Vi som sitter här är vinnarna men det finns de som är förlorare och där har folkbildningen en stor uppgift.

Enligt Hans Abrahamsson är globaliseringen en enorm maktförskjutning, både globalt och lokalt. Han exemplifierade den globala utvecklingen med att Kina förra året lånade ut 3-4 gånger så mycket pengar som Världsbanken. Och det lokala med hur han inte kan hålla jämna steg med sina internetuppdaterade studenter i alla frågor.

Folkbildningen har en stor och viktig roll att spela, enligt Hans Abrahamsson. Han nämnde bland annat migrationsfrågan och möjligheten till att skapa dialog, till exempel för att inte skicka väljare i armarna på populistiska rörelser.

Vår tids politiska utveckling präglas av något han beskrevs som ”de minskade förhoppningarnas vanmakt” – en parafras på Tage Erlanders tal om ”de stigande förväntningarnas missnöje”.

– På Erlanders tid kunde man gå en Hermodskurs och jobba sig upp. Tron på framtiden var stark. I dag saknar många en sådan tro.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()