fbpx
Folkbildarforum

Diverse

Folkbildningen förändrar inte världen

torsdag 24 juli 2014

Folkbildningen förändrar inte världen

Som organisatoriskt väsen förändrar folkbildningen inte världen. Men dess deltagare gör det! I varje fall sig själva och därmed troligen världen. Det skriver Göran Lundström, ordförande i Bildningsförbundet Östergötland.

Jag menar att folkbildningen är en viktig del i upprätthållandet av en livaktig demokrati. Den för olika människor samman, över etniska och kulturella gränser, och växlar upp gemensam kunskap till ett större värde och ger förutsättningar för mänsklig tillväxt.

Det har smugit in en syn på folkbildningen som handlar om att det skulle vara subventionerade fritidsaktiviteter för vuxna, och ibland ett planeringsverktyg för offentligheten där man kan beställa insatser på olika problemområden.
Men genom folkbildningen får människor möjlighet att forma sin livsplan och gå vidare inom ramen för formella institut på olika sätt. Vi är således inte en anordnare/utförare vilken som helst som går att upphandla med priset som grund.

Dessutom lever vi med hemvist i kultursektorn, inte minst ekonomiskt. En sektor där vikten numer läggs på evenemang, utbud, upplevelse, underhållning och rekreation. En mycket instrumentell syn på kulturbegreppet. Något som avviker från den bildningsverksamhet som bedrivs.

Folkbildningens kultursyn innebär att kultur uppstår i ett adaptivt samspel mellan människor och omgivning. När människor samarbetar måste de komma överens om språk, verktyg, kunskaper och hur man löser konflikter. Våra arbetsformer fokuserar på det kollektiva lärandet och eget skapande i interaktion med andra, något som rustar deltagare inför andra sociala arenor och deltagande i samhällslivet.

Den förändrade kultursynen och det framväxande ”new public managementsamhället” har gett stora konsekvenser. Vi ska bedömas och mätas som vilken annan aktör som helst, utbudet och tematiskt innehåll i kurser och studiecirklar blir mätbart liksom omfattningen. Succesivt har bilden och kunskapen om vad vi egentligen är och gör – det som är kärnan i vår verksamhet – suddats ut.

Det är dags att sätta bildningen i fokus för det livslånga lärandet, eller vad säger t.ex. politiker så här i valtider?

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()