fbpx
Folkbildarforum

Utbildning

Förändringens fyra rum

måndag 27 april 2015

Förändringens fyra rum

Förra veckan höll vi en seminariedag om förändring. Vi byggde modeller för hur vi själva fungerar i förändring genom att tänka på personlig dialektik och förändringens fyra rum. Dagen leddes av vår egen Anneli Dahlqvist Pettersson!

Det var ett nyfiket gäng som samlades i Bildningsförbundets lokaler kring verktyget Personlig dialektik. Förändringens fyra rum är en svenskutvecklad psykologisk teori om vad som sker med människor, grupper och organisationer i förändring. Personlig dialektik med outsiderskalan är ett av verktygen som är knutna till teorin.  Teorin baserar sig på förekomsten av två olika livsförhållningssätt – två olika sätt att se på sig själv, på andra, på samhället. Och dess konsekvenser vid förändring.

Vi började med att konstruera teorin om de fyra rummen utifrån deltagarnas egna erfarenheter, som utgångspunkt hade vi svaren på 24 frågor, som deltagarna hade besvarat med JA eller NEJ. Det var många nickar av igenkänning och djupare insikter om deltagarna själva, men även om olika sociala situationer som var och en hade hamnat i. Vi pratade om själva rummen (Nöjdhet, censur, förvirring och inspiration) och rörelsen och övergångarna mellan rummen. Vi tänkte kort kring hur teorin gäller även för organisationer och arbetsgrupper.

Slutligen fick deltagarna placera sig på outsiderskalan och även mäta hur integrerade de var med sin profil. Deltagarna fick med sig ett studiematerial för att fördjupa sig i teorin. ”Den här skall jag läsa noga” utropade en av deltagarna entusiastiskt. ”Min blick fastnade på en text som beskriver precis det jag ofta känner, väldigt intressant” sa en annan.

Med stolthet fotograferade deltagarna ivrigt modellen, som de precis hade byggt upp utifrån sina egna erfarenheter. Tack till alla som kom och delade med sig av sig själva och gjorde det till en lyckad dag!

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()