fbpx
Folkbildarforum

Forskning, Kalendarium

Forskarseminarium med Pelle Åberg

fredag 07 mars 2014

Forskarseminarium med Pelle Åberg

Studieförbunden i det civila samhället?
Om att hantera förväntningar, krav och myter

Studieförbunden bedriver idag många olika slags verksamheter och har relationer till olika aktörer, däribland staten, medlemsorganisationer och deltagare men också till andra delar av samhället. Dessa aktörer har också olika förväntningar på studieförbunden som organisationer och deras verksamhet vilket innebär att studieförbunden har att balansera olika, och ibland motstridiga, krav och förväntningar.
Traditionellt har en hemvist i folkrörelser eller andra historiska kopplingar varit en betydelsefull del i hur studieförbunden vunnit sin legitimitet. Sådana kopplingar har i de flesta fall förkroppsligats genom relationen till förbundets medlemsorganisationer. Samtidigt har antalet anslutna organisationer förändrats över tid och detsamma gäller hur dessa relationer uppfattas. Detta har skett samtidigt som kraven på effektivitet ökat. Frågan är då i vilken mån det är möjligt att härbärgera både förväntningar på att vara ideologiskt drivna organisationer som är trogna sin historia, och förväntningar på att vara kostnadseffektiva serviceleverantörer?

Pelle Åberg är statsvetare och disputerade vid Stockholms universitet 2008. Hans forskningsintressen rör transnationellt civilt samhälle, demokratibistånd, förhållandet mellan civilt samhälle och demokrati. Sedan disputationen har Pelle arbetat i projekt som studerat de svenska studieförbunden och hur dessa idag kan förstås i förhållande till civilsamhällesbegreppet. För närvarande arbetar han i ett projekt om de svenska folkhögskolorna.
Pelle undervisar och har undervisat om offentlig förvaltning, civilt samhälle och socialt kapital, transnationell aktivism, demokrati samt den svenska välfärdsstaten och är idag aktiv som lektor i statsvetenskap.

Seminariet är kostnadsfritt, men vi tillämpar en avgift på 250 kr om du uteblir utan avanmälan.
Välkommen med din anmälan senast den 21 mars.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()