fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2017

Från ”cultural planning” till ”cultural doing”

onsdag 22 november 2017

Från ”cultural planning” till ”cultural doing”

Hur får man kommunens högsta beslutsfattare att prioritera kultur? KISAM vill få beslutsfattare, konstnärer, civilsamhälle och näringsliv att samverka för att lösningar på viktiga samhällsfrågor. Till Folkbildarforum kommer de med både workshop och utställning.

KISAM är står “konsten i samhällsutvecklingen” och är en ideell förening. Initiativtagarna Sira Jokinen Lisse och Eva Fornåå sitter båda i styrelsen för KRO (Konstnärernas Riksorganisation) Region Mitt.

– Det började med att vi frågade oss ”Varför tar pengarna slut just när konstnärerna ska få betalt?”, säger Sira Jokinen Lisse.

Genom en förstudie, “Bakgrund till KISAM” 2015, blev svaret att det behövs mer kunskap hos högsta beslutsfattare i kommuner. Vad händer när kommunalråd och kommunchefer får kunskap om konstens möjligheter i samhällsutvecklingen?

– Vi vill dela med oss av våra erfarenheter av att arbeta praktiskt och tvärsektoriellt i pilotkommuner i Sverige. Hur går man från Cultural planning till Cultural doing? Hur får man kommunens högsta beslutsfattare att prioritera kultur? KISAM-modellens byggstenar är delaktighet, inflytande, demokrati, kunskap och kultur. KISAM är INTE ett kulturprojekt utan ett utvecklingsarbete där kulturen ingår.

Under Folkbildarforums andra dag (29/11) håller Sira Jokinen Lisse och Eva Fornåå ett seminarium där de berättar om sina erfarenheter av att arbeta med KISAM i pilotkommuner i Sverige. Hur kan beslutsfattare, konstnärer, civilsamhälle och näringsliv genom tvärsektoriell samverkan kraftsamla för att hitta lösningar på prioriterade samhällsfrågor såsom integration, demokrati, ungas delaktighet och inflytande och hållbart byggande?

Sira Jokinen Lisse och Danko Lisse kommer även att visa en del av sin utställning “Mod och medmänsklighet”, som är ett ställningstagande mot att gränserna stängs för människor som flyr för sina liv, samtidigt som en stor del av våra liv kretsar kring kommersiella värden.

– Kvinnor, män och unga som har kommit till Sverige har delat med sig av sina berättelser, foton och objekt i utställningen. Och för den som saknar mod eller medmänsklighet finns detta att köpa på konservburk!

Vem vänder ni er till?

– I KISAM vänder vi oss främst till beslutsfattare och kulturskapare, men även till civilsamhället och ideella sektorn. ’

Hur ser ni på Folkbildarforums tema Mod och Motstånd?

– Vi behöver mod till att agera på orättvisor, mod till att göra motstånd mot orättvisor. Mod till att testa något nytt för att hitta lösningar, mod till att samarbeta och gå över våra bekvämlighetszoner. Det är i samverkan som vi hittar lösningar.

 

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()