fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2016

Från kärlek och parrelationer till våld och makt

måndag 30 maj 2016

Från kärlek och parrelationer till våld och makt

Det pratas mycket om våld, inte minst i svenska medier. Men hur våldsamt är egentligen dagens samhälle? Enligt Carin Holmberg, forskare och en av talarna på årets Folkbildarforum, finns våldet överallt och utövas av alla människor, hela tiden.
– Förutsättningen för terrorism är det våld vi själva medverkar i, varje dag – ofta utan att vi ens är medvetna om det, säger Carin.

Efter sin avhandling om makt i parrelationer kom Carin att studera mäns våld mot kvinnor under många år och det ledde i sin tur in på ett relaterat tema: Våldets mekanismer. Hon ser ett tydligt samband mellan våld mot kvinnor, barn, äldre och – inte minst – djur. Det finns flera exempel på att djuren är de som blir hotade eller misshandlade först i ett hem. Våld i vuxen ålder kan ha inletts med att barnet varit grym mot djur under uppväxten.

Carin menar att vi lär oss tidigt, redan som barn, att sila bort våld som ständigt pågår i vår vardag. Det kräver i sin tur att vi stänger av en del av vår empati och mänsklighet. Att vi tänker i termer av ”vi och dom”.

– Vi lär oss till exempel att vissa djur gosar vi med, andra blir grillkorv. Vissa grupper av människor är dumma, andra snälla, säger Carin.

På så sätt, menar hon, läggs en grogrund för våld och ojämlika maktförhållanden som vi bär med oss hela livet.

Carin pratar på Folkbildarforum i Linköping 22-23 november. Anmäl dig här. Mer om Carin kan du läsa på carinholmberg.se

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()