fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2013

Genusfotografen: ”Manligt eller kvinnligt, och inget däremellan”

tisdag 04 juni 2013

Genusfotografen: ”Manligt eller kvinnligt, och inget däremellan”

Genusfotografen Tomas Gunnarsson kommer till Folkbildarforum för att göra oss mer uppmärksamma på hur stereotyper lyser igenom i bilder. Det är lätt att glömma bort det i vardagen, så det är oerhört viktigt att få inspiration från folk som Tomas. Plötsligt blir det väldigt lätt att se.

– En kvinna fotas sällan på ett manligt sätt. Och vice versa. I bilder så tenderar könsstereotyper att förstärkas. Eller det blir åtminstone väldigt tydligt, säger Tomas.

Det är betydligt vanligare att en kvinna lägger huvudet på sned i bilden. Hon fotograferas ofta ovanifrån, och ser ganska käck ut genom att le och ha ett ledigt kroppsspråk. Män ska se allvarligare ut. Kroppen visas som mer bastant och fotografen tar ofta bilden underifrån. Det signalerar makt, och är ett vanligt knep inom film och foto.

Visst kan man kritisera fotograferna som tar bilderna. Men ibland ligger ”felet” hos de som fotograferas också. Det sker av bara farten att en kvinna lutar på huvudet, eller att en man håller händerna i kors.

– En del som jag pratat med känner igen sig i det här. Att man som man inte ler inför kameran, eller att en kvinna lägger huvudet på sned. De vet inte varför de gör det, utan det sker av bara farten, nästan automatiskt, säger Tomas.

Vi behöver bli bättre på att se sådana saker, och det är just det som Tomas seminarium handlar om. Med hjälp av smarta övningar i hans seminarium får deltagarna en ny slags medvetenhet. Vissa får väldigt starka aha-upplevelser som stannar kvar i deras tankar väldigt länge därefter. Så missa inte det här tillfället att bli mer genusmedveten om bilder!

Foto: Mattias Lundblad

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()