fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2014

Glimtar från första dagen

torsdag 20 november 2014

Glimtar från första dagen

Vi var fler än någonsin förut på Folkbildarforum! En lång och intensiv dag med en hel diskussioner, skratt och lärdomar. Här följer en kort sammanfattning av dagens punkter, och vi avslöjar årets pristagare.

Göran Lundström inledde med ett varmt tal om Folkbildarforum och årets tema. Han och moderator Thabo Motsieloa höll en diskussion bland annat om vikten av att låta människor uttrycka sig själva, snarare än att styra dem. Thabo följde upp med ett kort prat bland annat om hur han startade kampsportsförening när han var 21 år. Han har sett stora förändringar genom åren, och idag undrar han ibland om de driver ett företag eller en förening.

karin1
Karin Adelsköld berättade om hur hon 2008 inte visste hur hennes iPhone fungerade, men bara några månader senare satt hon som teknikexpert i TV. Hon pratade roligt och engagerande om hur det gick till, och betonade just att passion kan vara viktigare än spetskompetens. Med bloggen Lilla Gumman skrev hon om sin egen okunskap om teknik, till andra på samma nivå.

Hon betonar att ålder inte spelar någon roll för hur bra man lär sig. Det handlar om inställning! Idag är hon en känd stå-upp komiker, och berättade om hur den resan började med ett mindre sammanbrott på en folkhögskolekurs i stå-upp komik.

wanjiku1

Wanjiku Kaime-Atterhög pratade också om att allting har en början. En tavla börjar med en tanke, att hjälpa andra börjar med det lilla. Det försöker hon förmedla när hon pratar om sina metoder för att hjälpa barn och unga som lever under svåra förhållanden. Dessa vetenskapliga metoder har bland annat använts av SIDA.

Wanjiku började forska på gatubarnens liv i slutet av 1980-talet, men insåg snart att det akademiska tänkandet inte alltid räckte till. Det kändes oetiskt att ta reda på vad problemet är och sedan inte göra något åt det. Därför blev hon socialentreprenör, och arbetar just nu med att lära andra att bli bättre på att hjälpa. Bland annat har vi på Bildningsförbundet Östergötland inlett ett samarbete med henne, som du kommer att få höra mer om framöver!

wijkstrom2

Filip Wijkström provocerade en hel del. Någon kallade det för “briljant raljant”, som beskriver det ganska väl. Han pratade om tre omförhandlingar – om civilsamhället, välfärden och folkbildningen – och ramade in det i en större samhällsutvecklingen där prat om folkrörelser ersatts av prat om civilsamhället. I det skymtar en förskjutning från det offentliga till det civila, och där det civila mer än förut influeras av filantropi, marknadslogiker och religion. “Från hälften stat, hälften rörelse till hälften charity hälften business”, som han själv uttryckte det.

För folkbildning ställde han frågan: “Ska man göra det man är till för, eller det man får betalt för?”. Filip har också noterat att civilsamhället förändrar sig i en rasande takt, men menar att folkbildningen står still och har blivit något av en underleverantör till offentlig sektor. Han tror att många folkbildningsorganisationer kommer hitta sin roll bland “sociala företag på en utbildningsmarknad”. Frågan är inte om det är bra eller dåligt, utan snarare: Varför ska man bli det?

Filips föreläsning följdes av fem seminarier om civilsamhället med forskare som skrivit i antologin Civilsamhället i samhällskontraktet. Alla relaterade tydligt till idéerna som Filip pratade om, och hur civilsamhället fungerar i modern tid.

gustav_550px

Sedan var det dags för Gustav Edman som pratade om folkfinansiering (crowdfunding). Hur gör man för att samla in pengar från människor som vill vara med och stötta ens projekt? Han är med och håller i Crowdculture, Sveriges äldsta sajt för folkfinansiering.

troed1

Troed Troedson äntrade scenen och sa ”Nu ska jag berätta om varför utbildning är meningslöst”. Han pratade om hur alla organisationer (från ett gift par till bildningsförbund till storföretag) är fulla av vilda idéer och stort engagemang i början. Men efterhand ”stelnar de till” och tänker på funktion och leverans, för att sedan bli helt fokuserade på tradition och erfarenhet – att våra det man har.

Troed menar att första fasen handlar om bildning och innovation. Det är något man gör. En aktivitet. Traditionsfasen å andra sidan, stirrar sig blind på erfarenhet. Det som man redan har. Med andra ord – ”att ha utbildning”.

Som Troed ser det, behöver folkbildning flytta fokus från folkrörelse till folks rörelse. Bildning sker inte från en till många, utan tvärtom. Vi väljer bland massor av källor: universitet, bloggar, YouTube, studiecirklar, kompisar, osv. Och hur ska folkbildningen förhålla sig till detta?

Efter Troeds späckade prat avslutade vi dagen med riktigt god mat och musikunderhållning av Almost Famous. Dessutom delades priser ut.

pristudelning1_550px

Årets folkbildare blev Jenny Eriksen och Johan Sievers på tidningen Corren (på bilden) för deras artikelserie om EU-migranter som tigger

Årets studiecirkelledare blev Tobias Lundeqvist för sitt arbete med positiv antirasism i Luleå.

Priset för Årets nytänkare gick till Wanjiku Kaime-Atterhög, för sitt banbrytande arbete som kombinerar både socialt arbete, forskning och entreprenörskap.

Årets folkhögskolelärarpris togs emot av Hans Öberg på Valla folkhögskola för sitt arbete på global skala, bland annat med ”mitt älskade Tanzania” som han sa.

Stort grattis till vinnarna, och tack till alla som deltog under första dagen!

 

KOMMENTARER


 • Tobias Lundeqvist

  Konstigt att ingen berättat detta för mig hörni. 🙂

  Reply
 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras.

  *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


  Äldre inlägg ()
  Nyare inlägg ()