fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2015

Good Country Index – ett nytt sätt att mäta

onsdag 14 oktober 2015

Good Country Index – ett nytt sätt att mäta

Tillväxt. Lycka. Konkurrenskraft. Det är vanliga sätt att mäta länder på. Men nu finns ett annat sätt. Good Country Index mäter hur länder beter sig mot andra länder, och mot världen. Efter två års arbete är listan klar och i november får du chansen att lyssna till en av upphovsmännen på Folkbildarforum!

Det är egentligen konstigt att ingen gjort det förut. Så tänker man när man läser statistiken i Good Country Index. Istället för att mäta ett land utifrån vad det gör för sig själv, så mäter man vad de gör utanför sina gränser. Det har väckt stort intresse runt om i världen. Simons TED-talk om Good Country Index har setts över två miljoner gånger!

Bakom studien står den brittiske politiske rådgivaren Simon Anholt och doktor Robert Groves. Simon har arbetat med länder och platser i många år, och ser ingen anledning till att politiker ska hålla sig inom ett lands gränser.

– Under alla mina år som politisk rådgivare har jag aldrig stött på en fråga som kräver ett snävt nationellt perspektiv. Alla frågor skulle kunna ha ett internationellt perspektiv och göra gott för världen, säger Simon.

För Simon beror snävheten inte på politikerna, för de gör bara sitt jobb utifrån hur vi röstar. Han menar att det är upp till allmänheten att förändra detta. Han kallar rentav den allmänna opinionen för den enda supermakten vi har kvar.

Sverige rankas på en sjätte plats bland de 125 länder som är med i studien. Kanske är det ingen jätteöverraskning. Vi är vana vid att hamna högt på listor om exempelvis miljö och jämställdhet. Men i Good Country Index hamnar Sverige också bland bottenplaceringarna vad gäller en sak: internationell säkerhet och fred.

Vad det beror på kommer Simon att prata mer om på första dagen av Folkbildarforum. Framför allt ger han många tankeställare om vad det är vi mäter, och vad det betyder. Det är ett uppfriskande nytänk om att mäta samhällsnytta, och dessutom är det första gången Simon pratar om det i Sverige. Så missa inte det här unika tillfället!

Se Simons TED-talk om Good Country Index:

Etiketter: ,

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()