fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2017

Potatisrevolutionen och dagens folkrörelser

tisdag 19 december 2017

Potatisrevolutionen och dagens folkrörelser

Det finns kopplingar mellan de protester och demonstrationer som banade väg för allmän rösträtt för hundra år sedan och dagens folkrörelser. Det menar Håkan Blomqvist, författare till boken ”Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917”, som gästade Folkbildarforum i november.

Lördagen den 5 maj 1917. Sedan en vecka hade det inte gått att få tag i potatis på Södermlam i Stockholm. Kvinnor drog från butik till butik på jakt efter mat till sina hungrande familjer. På eftermiddagen spreds ryktet att en handlare på Södermannagatan hade potatis och hundratals styrde stegen dit, bara för att få höra att handlaren inte vill sälja till dem, utan bara till sina stamkunder. Det blev början till ett upplopp som samlade ett par tusen protesterande. När polisen ingrep möttes de av stenkastning och 19 personer greps, men fler demonstrationer och protester följde under våren och banade väg för kommande reformer som allmän rösträtt och åtta timmars arbetsdag.

Håkan Blomqvist, historiker vid Södertörns folkhögskola, har skrivit boken ”Potatisrevolutionen och kvinnoupploppet på Södermalm 1917”. Under Folkbildarforum höll han ett seminarium där han berättade om kravallerna för hundra år sedan och om demokratisk mobilisering idag.

Ser du några kopplingar mellan 1917 års uppror och dagens folkrörelser?

– Jag kan se många kopplingar vad gäller engagemang och protest. Då var det mat och rösträtt, idag är det försvar för ett BB eller rätt till assistans, jobb och hyfsad inkomst – men också en strävan att utvidga medborgerliga rättigheter som i kampen för ensamkommandes uppehållstillstånd och flyktingars asyl. Just där de anhållna kvinnorna från potatisupploppet på Södermannagatan 1917 fraktades i polispiketerna ligger idag föreningen ”Demokratipiloterna” i kafé Dynamo som i huvudsak drivs ideellt av frivilliga krafter. Målsättningen med verksamheten är att ”uppmuntra människor att gå från passiva till aktiva samhällsaktörer” och ”i en anda demokrati och mångfald” stärka människors ”självkänsla och känsla av sammanhang”. Det vill säga just vad så många människor den gången försökte uttrycka.

Hur kan Folkbildarforum spela en roll för att få människor att engagera sig tror du?

– Folkbildarforum kan spela en viktig roll i att sprida erfarenheter och kunskap samt inspirera och stödja människors kollektiva självaktivitet underifrån, det är ju där kraften att förändra samhället i riktning mot ökad demokrati och jämlikhet ligger. ”I höjden räddar’n vi ej hälsa”, som det heter i den gamla sången. Det är vi själva, tillsammans, som ska göra’t. Varför inte inspirerade av exemplen från bland annat 1917, där den folkliga aktiviteten försatte övermaktens berg.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()