fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2016

Helt utan mening men med massor av makt

tisdag 22 november 2016

Helt utan mening men med massor av makt

– Vi måste hitta tillbaka till de meningsfulla frågorna. De frågor där vi inte har makt men skulle behöva ha det, sade Troed Troedson i sitt anförande vid Folkbildarforum.

Hans inlägg byggde på metaforer, humor och snabba vändningar.

Rubriken ”Från livsval till rösträtt” tog avstamp i ett besök i dotterns skola, där en pappa som pratade med läraren prisade gårdagens skola: Flanellografen var ovärderlig och skrivstil måste de små få lära sig – precis som det hade varit för pappan.

– Jag skulle ge min högra arm för att få höra samma tillbakablickande hos tandläkaren. Vill han ha tänderna lagade med Amalgam och slippa alla nya metoder?

Troed Troedson pratade också om makt och mening. Där hamnade han bland annat i SJ:s ”tysta kupé”, ett koncept som fick lågt betyg.

– Där sitter en massa galningar helt utan mening men med massor av makt. Meningen med tågresan är att komma fram, inte att det ska vara dödstyst.

Han konstaterade också att vår generation är starkt individualiserad och sannolikt har mer makt över sin tillvaro än någon tidigare generation. Problemet är att detta verkar minska vår förmåga att skilja det viktiga från det oviktiga.

– Vad väljer vi att bli arga på? Att någon bär slöja eller att en pojke blir vald till lucia? Det är ju helt oviktiga saker, men något som många kan tänka sig att gå i taket över.

Vi måste hitta tillbaka till de meningsfulla frågorna, de viktiga områdena där vi saknar makt, menar Troed Troedson.

– Klimathotet – där har vi inte ett skit att säga till om. Men det är viktigt och sådant får min puls att öka.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()