fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2014

Höjdpunkter från andra dagen

fredag 21 november 2014

Höjdpunkter från andra dagen

Andra dagen handlade om bland annat kreativitet, marknadisering, förändring, jämställdhet och integration men även en hel del annat. Vid ett tillfälle kastades det till och med upp trosor på scenen!

annafyrberg_1
Anna Fyrberg Yngfalk startade dagen med sin föreläsning “Ska alla göra som marknaden nu?”. Hon forskar på hur föreningar och företag flyter ihop allt mer i en ökad marknadisering. En intressant sak där, är att staten har börjat behandla föreningar som företag. Hon pratar om hur Friskis & Svettis tvingats ändra sina stadgar efter att Konkurrensverket granskat dem.

Med andra ord så bidrar myndigheternas beteenden till att föreningar anpassas till marknaden. Hon nämner även Pensionärernas Riksorganisation (PRO) och religiösa samfunds second hand-butiker som andra typer av exempel på detta. Anna menar att föreningar ska förbereda sig på att bli behandlade ännu mer utifrån marknadsideal.

PA

PA Ståhlberg gick i högt tempo igenom olika exempel på nytänk. Att verkligen tänka nytt. Hitta det annorlunda. Han nämner ett citat av Tomas Tranströmer: ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse”. Det tycker PA beskriver perfekt vad kreativit tänkande handlar om.

Säg att man har ett problem. De som är duktiga hittar rätt svar. De som är ännu duktigare hittar ett nytt svar. Och sen har vi de som hittar ett annat svar. Det är de som inte riktigt passar, det där som får en att göra tankevolt. Där har vi kreativitet på riktigt. Och det är en aktiv handling som vi alla, med lite träning, kan göra.

sara maktsalongen1 foto Emilia Bergmark-Jiménez

Sara Haraldsson från Maktsalongen har lång erfarenhet av arbete i ideella sektorn och stött på många härskartekniker genom åren. Men hon tycker det är svårt att förklara hur det har sett ut i praktiken. För det är mycket enklare att prata om jämställdhet i siffror, snarare än i erfarenheter.

Många har en omedveten inkompetens vad gäller jämställdhet, och det hade Sara också. Man känner inte till tillräckligt mycket om jämställdhet, för att se att man själv diskrimineras. Där hjälper Maktsalongens mentorskapsprogram att tillsammans lära varandra hur man hanterar detta.

Ett idealmål är att lära sig så mycket mer att man når ända fram till en omedveten kompetens. Alltså att det faller sig helt naturligt. Men det är svårt, eftersom det är så inlärt att tänka på kön. Vi måste hela tiden arbeta aktivt med det här, för annars glömmer vi bort det.

mingel3

Efter lunchen hölls två seminariepass. Först med Wanjiku Kaime-Atterhög, PA Ståhlberg, Anneli Dahlqvist Pettersson, Maktsalongen, Crowdculture och Östgötakommissionen om jämlik hälsa. Nästa pass var med Språkvänner, Skolvision, Missing People, Sibship, 2Lång och Lelle Karlsson.

patrik_2

Patrik Larsson följde upp med en upplyftande föreläsning om hur man får igång tanken, och inte hamnar i en ”brainfreeze”. Han menar att alla är kreativa, men att det försvunnit under uppväxten. Det handlar om att öppna locket och våga.

Tydligt mål – ju snävare desto bättre. Researcharbete – så mycket som möjligt. Idéarbete – håll korta möten där allt måste ut. Gör en mindmap. Sen: släpp allt och tänk på annat, så att hjärnan får vila. Sen kommer snilleblixten som du ska få ner på pränt så fort möjligt. Förenkla och arbeta vidare tills du är mer än nöjd!

thabo2

Och till sist rundade Thabo av dagen med avslutande ord och reflektioner.

Återigen – stort tack till alla ni som var med och gjorde även andra dagen till en inspirerande och rolig dag! Hör gärna av dig till oss om med frågor, synpunkter, eller andra tankar.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()