fbpx
Folkbildarforum

Bloggstafett

Jag lärde känna många modiga antirasister

fredag 11 oktober 2013

Jag lärde känna många modiga antirasister

Jag jobbar för studieförbunden, vars verksamhet är så bred att var och varannan människa deltar. När vi beslöt att göra en skrift och samla exempel på vad som gjordes för allas lika värde och mot främlingsfientlighet var jag genuint nyfiken. Jag hade förstås hört talas om en del men känner verkligen inte till allt som pågår.

Aktiviteterna vi mötte hos studieförbunden hade olika anslag, men med höga ambitioner om att sprida gemenskap och mer eller mindre tydligt säga nej till rasism.

Vår skrift blev en samling av tio aktiviteter som sker här och nu. Intervjuer med personer som dels berättar om verksamheten, dels om sina personliga tankar och ställningstaganden. Amina i Halmstad, Anna i Luleå, Susanna i Kristianstad, Oscar i Vindeln. ”De är ju hjältar” sa en vän som läste exemplen. Och det var ju sant, via texterna fick jag och andra lära känna många modiga antirasister, människor som bemöter aggressiva åsikter och utspel med motargument och dialog.

Problemen formulerades mycket olika: schabloner av personer som tillhör en religion eller etnicitet i media och film, ett uselt mottagande av flyktingar, trakasserier mot nyanlända på en ort, protester inför ett moskébygge, rädsla för att partier som tar ställning mot invandrare och muslimer ska bidra till en ökad rasism i samhället.

Som du ser: problem på olika nivåer.

Metoderna för förändring varierar de med, men kan alla samlas in under folkbildningens flagg: samtal, öppna möten, undersökningar, studier, stöd till nätverk och föreningar.

Just nu pågår en debatt på DN:s kultursidor om vilken typ av skrivande som bäst belyser rasismen och dess motkrafter. Ska en fokusera på brister i den svenska rättstaten eller schabloner i film? På praktisk politik eller den normerade rasism som genomsyrar verkligheten? Ja, vad bidrar till en bättre värld? Finns det bara en väg? Skickliga skribenter som Zaremba, Matthis och Greider nöter och stöter sina tankar.

Under tiden jobbar människor på för en förbättring där de bor. Skapar folkbildning mot rasism. Insatser som går in på såväl som strukturer som bildspråk i film. Vad blir resultatet? Lyckas de? Det får vi väl se. Jag tänker att en uppföljning av skriften om sådär tre-fyra år kan vara på sin plats. Vi är många som hoppas att samhällsklimatet har ändrats till dess. Att alla oavsett ursprung och religionstillhörighet känner sig trygga där de bor. Att det även finns ett slut för REVA, romregistrering och hatbrott.

Även om jag tror på insatserna i ”Folkbildning mot rasism” så håller jag inte med om alla de intervjuades analyser. För vi omges ju av olika åsiktsmoln, färgade av politisk övertygelse och vardagliga överväganden. Men vi kan ha en gemenskap i detta enkla och samtidigt komplexa: tron på allas lika värde och rätt. Och så länge det finns rasism behövs det antirasister.

Läs och lär mer, ta ställning:

www.studieforbunden.se/folkbildning-mot-rasism

 Detta är ett gästinlägg av en stafettbloggare. De skriver ett inlägg och väljer själva vem de skickar vidare uppdraget till. Denna gången är det Anna Morin, kommunikationsansvarig på Folkbildningsförbundet.

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()