Folkbildarforum

Folkbildarforum 2017

“Jag omvandlar hatet till ett verktyg”

fredag 29 september 2017

“Jag omvandlar hatet till ett verktyg”

Med kroppen som arbetsmaterial ifrågasätter Stina Wollter normer kring vad som är fult och fint, vem som får synas och inte. Drygt 120 000 följare tar del av hennes videor och bilder på Instagram. I det kommande numret av #FOFO berättar hon om sin kroppsaktivism och den 29 november inspirerar Stina Wollter till Mod & Motstånd på Folkbildarforum. 

Stina Wollter är konstnär, programledare i radio, lärare och sångerska. Men det är som kroppsaktivist hon blivit mest känd. På sitt Instagramkonto tar hon strid för alla människors rätt att bli älskade och respekterade utan att behöva anpassa sig till normer som rör skönhet eller identitet.

– Den energin vi lägger på att vara missnöjda med oss själva ska vi ju lägga på viktigare saker. Det är en stöld som pågår. Ett lurendrejeri.

I kommande numret av #FOFO pratar Stina Wollter också om näthat och om hur hon hanterar det.  Internet är både ett monster och en ängel, menar hon. Med den enorma räckvidden går det att göra mycket skada, samtidigt som vi med samma redskap kan rädda varandra.

– Men det är vansinne att vi tror att våra barn ska klara sig utan förhöjd medvetenhet. Att det inte finns ett ämne i skolan som behandlar detta och tar upp hyfs och värderingar.

Stina Wollter har ett pedagogiskt tänkande i botten. Hon är utbildad vid bland annat KV Konstskola i Göteborg och HDK i Göteborg och i många år har hon hållit kurser för studieförbund och folkhögskolor.

– Jag omvandlar hatet till ett verktyg. Vad är den här människan rädd för? Jag försöker brotta ner det till vad det är som pågår. Då blir det lättare att komma åt det. Även en människa som sprider hat på nätet söker ju egentligen kontakt. Och det är väldigt bra.

Läs hela intervjun med Stina Wollter i #FOFO nr 2 2017, som utkommer andra veckan i oktober.

Anmäl dig till Folkbildarforum här

Foto: Marie Palmgren

KOMMENTARER


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()