fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2014

Karin Adelsköld – från kulturvetare till teknikbloggare

måndag 27 oktober 2014

Karin Adelsköld – från kulturvetare till teknikbloggare

Karin Adelsköld tror att hon fått en folkbildarbacill. Med två lärarföräldrar och ett förflutet inom public service radio, har hon alltid haft ett intresse av att lära andra. 1995 jobbade hon på Sveriges Radio med ett program som hette ”veckans fångst på nätet” som pratade om nya hemsidor som dykt upp under veckan. Ja, sånt gjorde man faktiskt på den tiden.

– Där började mitt intresse för det digitala. Jag var ju egentligen kulturvetare då, men eftersom internet sågs som kultur och underhållning på den tiden, så hamnade det på mitt bord, säger Karin.

Karin såg hur teknik ofta framställdes som onödigt komplicerad. Hon menar att det är så idag också. Många tjänar pengar på att göra teknik krångligare än vad den egentligen är.

– 2008 startade jag och Johanna Ögren bloggen lillagumman.se. Vi höll själva på att uppdatera våra kunskaper, och tänkte att vi kunde blogga om det också. Det behövdes verkligen, eftersom det mesta av det slaget var riktat till män eller tekniskt kunniga. Vi hade helt enkelt fått höra ”nä men lilla gumman, det förstår du väl” en gång för mycket. Och bloggen blev också väldigt populär. Tre år senare utsågs den till årets teknikblogg på Blog Awards.

Idag arbetar Karin framför allt med föreläsningar, i vitt skilda sammanhang. På Folkbildarforum kommer hon att föreläsa om samhällsförändringar och teknikutveckling, och hur vi hittar modet att använda tekniken.

– Många ungdomar kan tekniken väl, men det betyder inte nödvändigtvis att de använder den på nyttiga sätt. Nu finns det mer information än någonsin att förhålla sig till, och det är vi med lite mer erfarenhet ofta bra på. Det ska vi inte glömma bort, uppmanar Karin.

Läs mer om Karin här i bloggen.

Foto: Theresia Köhlin

Etiketter: , ,

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()