fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2015

Landshövdingen: Mätning i sig är inget farligt

tisdag 06 oktober 2015

Landshövdingen: Mätning i sig är inget farligt

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson brinner för föreningslivet och har varit i engagerad i allt från basket och skridskor till berg och internationella kvinnofrågor. Elisabeth kommer att inleda Folkbildarforums första dag 17 november.

Elisabeth Nilsson växte upp på en bondgård i Kalix med en pappa som var ordförande för Vuxenskolan. Hon utbildade sig till bergsingenjör och gjorde karriär på SSAB. 2005 blev hon VD för Jernkontoret och 2010 utsåg regeringen henne till landshövding i Östergötland.  I hela sitt liv har hon varit intresserad av föreningslivet, och i vuxen ålder har hon varit styelseledamot och ordförande i många föreningar och stiftelser (se Wikipedia).

– Det är sånt som är så himla roligt. Jag lever liksom med det här. Det är en slags plikt att efter förmåga bidra. Jag tycker verkligen att föreningar fyller en viktig funktion i samhället, och det är synd att det är så svårt att rekrytera. Men jag tror att man måste se sig själv i spegeln och se vad man själv kan göra. Man kan inte tro att allt kan göras av till exempel kommunen eller av andra, säger Elisabeth.

Men samtidigt kan man inte lägga allt på individen. Elisabeth pratar om informationsöverflödet i samhället. Hon tror att det stora utbudet kan hindra en från att bilda sig eller titta på nyheterna.

– Det pratas mycket om att vi ska söka upp all information själv, men alla behöver någon struktur att stå på. Om man kan för lite så vet man inte hur man ska söka, vart man ska börja – eller varför man ska söka, säger Elisabeth.

Hon tror att studieförbund och folkhögskolor kan fylla en funktion där. Tillsammans med kollegorna på Länsstyrelsen har hon skrivit till regeringen för att ge folkbildningen mer mandat till att bilda nyanlända i Sverige. Där tror hon att det kan behövas utrymme för att inte mäta elevernas prestationer alltför mycket. Men hon har inte något principiellt emot mätningar.

– Jag har jobbat i näringslivet hela mitt liv. Mätningar har varit en del av hela min uppväxt och följt mig genom livet. Mätning i sig är inget farligt – det beror på vad och hur man mäter, och vad man vill med resultaten. Man måste vara transparant med vad och varför man mäter.

– Ibland kan man få krav på mätningar som är nästan hopplösa att genomföra. Man kan göra insatser som man vet gör stor skillnad, men det får inte ett bra genomslag beroende på något annat som händer i samhället. Och omvänt så kan en medioker insats få väldigt positivt resultat, trots att det inte beror på insatsen i sig.

– Vi på Länsstyrelsen mäts ju hela tiden av regeringen. Det kan handla om hur många ärenden vi behandlar och hur snabbt vi jobbar. Men syftet är ju att säkerställa att skattemedel används på rätt sätt, så jag tycker att det är något som vi får stå ut med, säger Elisabeth.

Foto: Göran Billeson

Etiketter: ,

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()