fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2017

Lena Halldenius kommer till Folkbildarforum!

fredag 21 april 2017

Lena Halldenius kommer till Folkbildarforum!

Med stora grupper av människor på flykt i världen har en retorik vuxit fram som ställer mänskliga rättigheter mot medborgerliga rättigheter. Det pågår en oroande normförskjutning mot nationalism och autokrati, menar Lena Halldenius som är professor i mänskliga rättigheter.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det är just en normförskjutning. Vi måste möta den med debatt och motargument. Med motstånd på olika sätt.

Lena Halldenius är professor i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet. Hennes forskning ligger inom politisk filosofi och tidig modern politisk filosofihistoria, med fokus på frihet och rättigheter. 

Komplexiteten i mänskliga rättigheter som ett fenomen som innefattar såväl moraliska, som politiska och juridiska föreställningar, intresserar henne. Just nu ser hon med oro på hur grundläggande värderingar som vi tänkt är stabila, inte längre är det.

– Filosofiskt och etiskt representerar mänskliga rättigheter ett universellt ideal som säger att gränser inte spelar någon roll. Den grundprincipen ifrågasätts nu allvarligt av växande nationalistiska rörelser i Europa. Mänskliga rättigheter blir enbart till medborgerliga rättigheter. Det är kraftigt exkluderande.

Samtidigt har mänskliga rättigheter blivit ett språk som delvis fallit offer för sin egen retoriska framgång, menar hon. Det har blivit ett maktens språk.

– Det är stater som pratar om mänskliga rättigheter men det är stater som är de värsta förövarna och kränker mänskliga rättigheter. Och då blir begreppet ett öppet mål. Ska mänskliga rättigheter fylla en funktion så ska det vara ett redskap i händerna på de förtryckta.

I höst kommer Lena Halldenius till Folkbildarforum. En längre intervju med henne läser du i kommande numret av #fofo.

Anmäl dig till Folkbildarforum 2017 här!

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()