fbpx
Folkbildarforum

Konferens

“Man måste veta vad man letar efter”

tisdag 06 oktober 2020

“Man måste veta vad man letar efter”

Vad finns det för riskfaktorer för att felaktig rapportering av verksamhet ska uppstå inom folkbildningen? Det var en av frågorna som diskuterades under den etikkonferens som Bildningsförbundet Östergötland arrangerade den 29 september. Tilliten till folkbildningen stod i fokus och föreläste gjorde Eva Ekengren, som på uppdrag av Studieförbunden i Samverkan gjort en utredning om indikatorer på oegentligheter i studieförbundens rapportering. 

“Man måste veta vad man letar efter” kallar Eva Ekengren utredningen, eftersom det som på ytan kan se normalt ut, vid en djupare granskning kan tyda på att något är fel. Syftet med utredningen har varit att ta fram ett underlag för Studieförbunden i Samverkan som ska förbättra verktygen för att hitta felaktigheter i rapportering av verksamhet. 

– Det allra mesta är bra och lever upp till kriterierna. Men inte allt. Vi har alla varit med om att upptäcka oegentligheter. Det finns personer utanför studieförbundsvärlden som vill nyttja den ideella sektorn för egen vinning, sade Eva Ekengren i sin inledning till konferensen som hölls via Zoom. 

Deltog gjorde chefer och ledare för studieförbunden i länet, som bidrog med sina erfarenheter och insikter i gruppdiskussioner under dagen. 

En av diskussionerna rörde riskfaktorer. När, var och hur uppstår situationer som ökar risken för att verksamhet som inte uppfyller krav för statsbidrag genomförs? 

För nära relationer till föreningar, bristande kunskaper i rapporteringssystemet och jakt på ökad verksamhetsvolym, var några av faktorerna som fördes fram. En svårighet att vara objektiv i förhållande till verksamhet som man själv kanske har intresse av, var också en omständighet som lyftes. 

Ett återkommande ord i diskussionerna kring vad man ska leta efter i rapporteringen, var “rimlighet”.  Är det rimligt att man är med i verksamhet varje dag? Att deltagare har 100% närvaro i ett helt år? 

Bättre närkontakt mellan chefer och verksamhetsansvariga, ökar möjligheten att se till att det är rätt verksamheter som genomförs.

– Vi behöver bli bättre på kontroll. Alla jag mött inom folkbildningen har ett hjärta som glöder och ett stort engagemang. Men det kan bli för stort, sa Eva Ekengren.

I slutet av dagen fördes gruppdiskussioner kring hur vi tar diskussionen vidare i Östergötland. Går det att göra gemensamma lokala överenskommelser i etikfrågor? 

Då flera av studieförbundens chefer är ansvariga för regioner som innefattar fler län än Östergötlands, är frågan inte helt lätt. 

En möjlig väg att är att skapa etikgrupper med representanter för de olika studieförbunden. Ett sådant upplägg finns inom Länsbildningsförbundet i Stockholm, berättade en av konferensdeltagarna, som också berättade att det skapat goda relationer och ett transparant samtalsklimat. 

Nu fortsätter arbetet med en gemensam strategi för Östergötland.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()