fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2016

När maskinerna blir smartare

tisdag 22 november 2016

När maskinerna blir smartare

Den digitala tekniken kommer med både nytta och utmaningar. Det viktiga är att vi frågar oss vad vi ska använda den till, menade Sara Öhrvall som var först ut på Folkbildarforum och talade om digital makt i en turbulent värld. 

Under sina sex år på Bonnier, där Sara Öhrvall jobbade med digitalisering, såg hon hela tiden hur själva innehållet i förlagets böcker och tidningar var mer attraktivt än någonsin. Det var i själva verket institutionen, t ex dagstidningen, som inte längre var viktig.

Och det går igen i alla branscher.

– Swedbank gjorde en undersökning där de frågade yngre människor hur de ville att framtidens bank ska vara. De svarade “vadå bank? Jag vill inte ha nån bank. Jag vill kunna betala, få min lön och ta ett lån om jag behöver.” De vill inte har en byggnad att gå till. De vill att vi löser tjänsterna.

Stora institutioner påverkas när nya aktörer kliver in på marknaden och erbjuder tilläggstjänster. 

– Vad gör det med till exempel biblioteken när du kan läsa alla böcker du vill via en app istället? Förvisso till en kostnad, men den kostnaden kommer att sjunka i takt med att användarna ökar. Vilken roll ska biblioteken ha då? Och vad ska universiteten göra i framtiden när vi kan ha alla utbildningar tillgängliga online? Ett visionärt identitetsarbete kommer att bli viktigt för många framöver.

Och inte bara insitutionerna påverkas. Individen också. Vad händer med vår intelligens när vi får nya verktuyg?

Undersökningsföretaget Gardner har kommit fram till att 40% av alla mobilinteraktioner kommer att vara guidade av artificiell intelligens år 2020.

– Det kommer att bli en fin balansgång mellan integritet och nytta, men om siffran stämmer så är detta morgondagens Google. vi behöver ju inte söka efter information om de redan vet vad jag behöver.

Google samlar in fakta från våra mailkonversationer, våra uppdateringar, sökningar och dialoger i sociala medier. AI kan avgöra vad vi har för preferenser och vad vi är benägna att göra härnäst baserat på den informationen. 

Sara Öhrvall menade att det är viktigt att vi frågar oss vad vi ska använda den nya tekniken till. Nyttan är stor, men det är upp till oss hur vi ska använda tekniken på ett ansvarsfullt sätt.

Vi ser redan hur t ex vår nyhetsförmedling kommer från ett fåtal kanaler och bygger på algoritmer som anpassar nyheterna till vad vi föredrar att  läsa. 

– Men det är inte tekniken i sig som gör det. Vi skulle lika väl kunna bygga in en “förvåna-mig-knapp” som erbjuder något annat.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()