fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2013

Navid Modiri: ”Checka in din agenda i dörren”

onsdag 12 juni 2013

Navid Modiri: ”Checka in din agenda i dörren”

I förra bloggposten om Navid Modiri pratade vi om hur debatter inte leder till annat än vinnare och förlorare. Man skapar inte någon ny förståelse eller kunskap. Vill man göra det, så är samtalsformen betydligt bättre. Men hur gör man det?

– Man checkar in sin agenda i garderoben när man går in. Där får den ligga. Då kan man vara öppen i samtalet och inte försöka övertala den andre. Samtal är en process för att förstå och lära, vilket fyller ett syfte i sig självt. Man behöver inte fatta beslut och dra slutsatser för ett bra samtal är gott nog i sig självt, menar Navid.

– Första samtalet vi hade med Sverige 3.0 gjorde vi i form av open space. Då får vem som helst skriva in samtalsrubriker på en lista och sen diskuterar gruppen igenom dem. Jag minns speciellt en rubrik som var ”Vad händer när du kallar en människa för rasist?”. Frågan vände på perspektivet och satte igång enormt spännande samtal och idéer. Politiker och artister pratade livligt med varandra och många tyckte att man motverkade sitt eget syfte genom att peka ut någon som rasist, säger Navid.

Vi frågar Navid om hur man undviker att prata om vi och dem. Svaret blev inte vad vi väntat oss.

– Varför ska man inte prata om vi och dem? Vi måste ta de samtalen som vi behöver ta! Låt oss säga att bland 100 personer så finns det en som tycker att vi faktiskt ska prata om vi och dem. Då tycker inte jag att man ska ignorera den personen och gå vidare. Vi behöver prata om det. Och vi behöver lyssna på minoriteter oavsett vad det är för slags minoritet, menar Navid.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()