fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2013

Navid Modiri: ”Finns inga bra forum för att prata mångfald”

tisdag 18 juni 2013

Navid Modiri: ”Finns inga bra forum för att prata mångfald”

Om man vill föra bra samtal kring mångfald och rasism så finns det inte några bra forum för det idag. Det menar Navid Modiri som kommer till Folkbildarforum med projektet Sverige 3.0. Syftet med projektet är att diskutera mångfald och olikheter på nya sätt, ta upp saker vi inte brukar prata om och gå igenom både tankar och känslor. För känslor är väldigt viktigt i det här sammanhanget.

– Att rösta på Sverigedemokraterna eller att bränna bilar är ge utlopp för en känsla av missnöje, tror jag. För mig är det här samma slags företeelser som tar olika uttryck. Det är dessutom inget som kommer försvinna, och det är ett misstag att tro det, säger Navid och fortsätter:

– Om vi inte pratar om det och om medierna sätter skygglapparna på, så kommer problemen bara att flytta till andra forum. Där blir diskussionerna isolerade och mindre dynamiska, vilket leder till extremism. Det kanske inte syns i den offentliga debatten men det finns kvar i samhällets undermedvetna. Vi måste lyfta fram det till det medvetna, menar Navid.

I vårt pressmeddelande om Navid pratade vi om att han inte firar nationaldagen. Det väckte en del reaktioner, men det är trots allt bara en minoritet i Sverige som säger att de firar nationaldagen.

– Jag har aldrig firat nationaldagen. Det är så svårt att fira den! Vi vet inte riktigt vad nationalitet betyder i Sverige och vågar inte stå för att vi är svenskar. Det är mycket nostalgi och romantik kring Ingemar Bergman, köttbullar och folkdräkt. Men det tillhör Sverige 1.0, som vi brukar säga. Det är som ett svartvitt fotografi. Tänk om Sverige istället kunde ha en färgglad vision! Då skulle jag kunna fira nationaldagen i en hel vecka, avslutar Navid.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()