fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2013

Navid Modiri och Sverige 3.0: ”Förstånd istället för motstånd”

torsdag 06 juni 2013

Navid Modiri och Sverige 3.0: ”Förstånd istället för motstånd”

Navid Modiri är kommunikationskonsult och artist. Just nu, i varje fall. Han är en sann mångsysslare som varit i radio och TV och på scener och konferenser runt om i landet. Han har även drivit flera nyskapande och uppmärksammade projekt på nätet.

– Jag tror att mycket av det jag gjort kan kallas för folkbildning, även om det inte var min tanke från början. Projekt som 365 saker, Idépedia och Sharea har spridit mycket kunskap i Sverige och jag kom i kontakt med spännande ”folkbildare” som t.ex Farid Nolen och Lina Tomsgård på Rättviseförmedlingen.

Navid pratar mycket om hur mötet med människor är viktigt för utvecklas. Det har bland annat gjort att han ändrat sin bild av vad folkbildning är och kan vara.

– Jag brukade förknippa folkbildning med traditionella socialdemokratiska folkhemstankar. Att lära sig internet på biblioteket, fika och gammaldags hemslöjd. Men det har förändrats i och med alla människor jag träffat genom åren. Och jag tror att folkbildningen kan låta sig inspireras mer av nätet idag. Titta bara på hur Wikipedia och sociala medier förändrat hur vi diskuterar och ser på kunskap, säger Navid.

Navid kommer till Folkbildarforum med projektet Sverige 3.0 tillsammans med sin kollega Kajsa Balkfors. Han fick idén till projektet efter järnrörsnyheten om Sverigedemokraterna. Navid kände att han ville skapa ett konstruktivt alternativ till det Sverige som Sverigedemokraterna pratar om. Istället för att kritisera deras idéer och göra motstånd, ville Navid prata om förstånd. Det påminner alltså om vad Alexander på Expo varit inne på tidigare i bloggen.

– Det handlar om att förändra sättet vi pratar på. Vi vill förändra samtalsklimatet för att ändra på samhällsklimatet. Det gör man med samtal och inte debatt. Det är en viktig poäng för i en debatt finns vinnare och förlorare men för samhället finns det bara förlorare. Man kommer liksom inte framåt. En debatt är bara en tävling i att övertyga någon annan om sin ståndpunkt, menar Navid.Hur gör man då för att samtala istället för att debattera? Det går vi in på mer i nästa bloggpost om Navid.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()