fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2017

Om identitet som grund för organisering

fredag 17 november 2017

Om identitet som grund för organisering

Är identitet, såsom exempelvis etnicitet, boendeort och sexuell läggning, en bra grund för organisering? Det kommer att diskuteras i ett panelsamtal under Folkbildarforum, lett av Eva Nikell.

Eva Nikell är aktiv inom folkbildningen, som styrelseledamot på Kvinnofolkhögskolan och i en arbetsgrupp på Folkbildningsrådet. Hon har arbetat som verkstadsmekaniker, journalist och statsfeminist. De senaste 23 åren har hon återfunnits på JämO och DO.

I vårens nummer av #FOFO skrev Eva Nikell om mänskliga rättigheter och identitet och betonade vikten av att ta identiteter på allvar och ta in dem i analysen av “hur ojämlikhet skapas och upprätthålls i en globaliserad värld och ekonomi”. 

Under Folkbildarforums första dag, den 28 november, håller hon i ett panelsamtal om identitet, folkbildning och mobilisering. Syftet är att diskutera identitet som grund för organisering.  Är det så att etnicitet, boendeort, sexuell läggning mm i högre grad har blivit en grundval för politisk organisering och mobilisering idag än tidigare? Finns det risker med att göra exempelvis hudfärg till utgångspunkt för en viss typ av organisering? Vilken är folkbildningens roll i dessa nya organisationsmönster?

I panelen sitter:

Araia Ghirmai. Konst- och kulturvetare samt juridikstudent och aktivist. Grundare av den afrikansksvenska, antirastiska, separatistiska rörelsen Black Coffee.

Macarena de la Cerda. Talesperson Förorten mot Våld, tidigare medborgarättsaktivist inom Megafonen.

Kina Thorsell. Rektor Folkhögskolan i Angered. 

Magnus Dahlstedt. Professor i socialt arbete vid Linköpings Universitet.

 

Panelsamtalet övergår efter paus i ett seminarium där publiken bjuds in att delta i diskussionen.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()