fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2014

PA Ståhlberg: Riktig kreativitet har inget mål

måndag 11 augusti 2014

PA Ståhlberg: Riktig kreativitet har inget mål

Vi pratar vidare med PA Ståhlberg, som kommer till Folkbildarforum i november för att prata om hur hjärnan, tänkandet och kreativiteten fungerar. Han menar att vårt tänkande formas mycket av det som är runt omkring oss. Har du funderat på hur alla fyrkantiga former påverkar våra hjärnor, till exempel?

Vi är alla beroende av vår egen begreppsvärld. När vi förstår värden och världen runt omkring oss så kan vi inte bara låtsas som om vi inget vet. Våra minnen och vår kultur gör att vi förstår det på ett visst sätt. Det är till exempel många som säger att industrialismen hänger ihop med ett logiskt sätt att tänka på. Men det är inte samma sak som att verkligen förstå vad det innebär för en själv. På riktigt.

Om du ser dig omkring där du är just nu, så är det troligen fyllt av räta vinklar. Byggnader, rum, möbler, skärmar, verktyg, pappersark, och så vidare. Varför ska de se ut just så? Och hur påverkar det vårt sätt att tänka?

– Jag brukar dela upp tänkandet i tre. Det logiska är vårt vanliga sätt att tänka på. Det nya är en slags brainstorming och produktvecklingstänk. På sätt och vis hör både dessa till industrialismen. Det annorlunda däremot, är att vara kreativ och bryta mönster. Hoppa ur systemet, så att säga.

PA ser att många blir begränsade av ett stelt fokus på att uppfylla vissa mål.

– Att sätta upp tydliga mål är viktigt i vissa sammanhang. Men om man är ute efter något genuint annorlunda så kan det vara ett hinder. Om man redan vet vad man är ute efter, så kommer man inte fram till något annat än just det. Man förstärker det som redan finns. Och med tanke på hur världen ser ut idag, så kan vi inte göra det längre. Folkbildningen kanske är kvar i ett industrialistiskt tänkande utan att man riktigt tänker på det, till exempel.

Ja, det ligger kanske något i det? Det kommer vi säkerligen få höra mer om i november! Vi återkommer till PA framöver i bloggen och får höra mer om hans spännande idéer. Under tiden kan du  läsa mer om PA här.

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()