fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2015

Regionutvecklaren Anita Jernberger vill driva folkhälsan framåt

torsdag 05 november 2015

Regionutvecklaren Anita Jernberger vill driva folkhälsan framåt

Anita Jernberger kommer att öppna årets Folkbildarforum tillsammans med landshövdingen Elisabeth Nilsson och BFÖ:s ordförande Carola Råström. Anita är ordförande för regionutvecklingsnämnden i Region Östergötland och brinner bland annat för att folkhälsofrågan ska bryta igenom i alla verksamheter.

Anita är folkhälsovetare och regionråd för Folkpartiet Östergötland. Som ordförande för regionala utvecklingsfrågor är hon ute i verksamheter och träffar människor för att sätta sig in i frågorna.

– Jag har bland annat öppnat upp för nya möjligheter för film och dans för unga. Det är en fråga som legat mig väldigt varmt om hjärtat. Tobaksfrågan är en annan, där vi jobbar för ett rökfritt Sverige 2025 – Tobacco end game. Alla sjukhusområden blir snart rökfria, och vi hoppas på att även göra perronger och hållplatser rökfria, säger Anita.

Anita har också folkbildningen på sitt bord, och försöker att inkludera den i den regionala utvecklingen.

– Det finns en enorm kompetens bland folkhögskolorna och den borde man ta vara på mer för att utveckla regionen. Jag tror att fler skulle klara av att nå sina mål om de fick uppleva samma flexibilitet som folkhögskolorna har. Man ser ju individen inte bara som en elev utan som en människa i ett sammanhang. Kanske skulle man till och med kunna erbjuda ungdomar att gå gymnasiet på folkhögskola istället för i den vanliga skolan, funderar Anita.

– Jag tror att folkhögskolorna ska närma sig samhället. För att knyta det till årets tema och att mäta kvalitet, så är det viktigt att tänka på det gamla ordspråket som man frågar får man svar. Det är farligt om folkhögskolornas själ förändras för att utvärderingsfrågorna som ställs inte är anpassade för verksamheten. Folkhögskolorna är ju en unik arena!

Anita Jernberger inleder första dagen av Folkbildarforum, 17 november.

Etiketter: , , ,

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()