fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2016

Seminarieprogrammet är klart!

onsdag 16 november 2016

Seminarieprogrammet är klart!

Studieförbundens verksamheter för asylsökande, nyanlända och migranter står i fokus för flera av seminarierna under Folkbildarforum. Det handlar både om att möta människor på flykt och om vem som får komma in i den “svenska” samhällsgemenskapen.

Fyra seminarier kommer att pågå parallellt under tisdagen och onsdagen under årets konferens och flera av dem knyter an till hur folkbildningen jobbar med nyanlända och migranter.

Seminariet “Folkbildning med asylsökande – studieförbundens insatser” (tisdag 14.30) handlar t ex om hur studieförbunden hanterade mottagandet av den stora mängden asylsökande under 2015, men ställer också frågan om vad som händer nu, när de som fått uppehållstillstånd ska börja etablera sig i det svenska samhället.

Vad är egentligen ”den svenska samhällsgemenskapen” och vem får tillgång till den? I ett seminarium lett av Magnus Dahlstedt och Andreas Fejes, professorer i socialt arbete respektive vuxenpedagogik, är utgångspunkten tre migranters upplevelser av mötet med Sverige och vuxenutbildningen. ”Tillhörighet och inte tillhörighet till den svenska samhällsgemenskapen” äger rum på onsdagen kl 13.

Men seminarierna erbjuder också fördjupning i vilken kunskap som behövs inom folkkbildningen idag för att förstå och kunna orientera sig i demokratiska debatter, där begrepp som identitetspolitik, separatism, klass och kön fått stor betydelse. Eva Nikell, som arbetar på Diskrimineringsombudsmannen håller i seminariet Folkbildning och mänskliga rättigheter – ett kunskapsområde på onsdag kl 13.

“Storstadsmaktordningen”och  “Staden som scen” är andra spännande teman för Folkbildarforums seminarier.

Läs och ladda ner programmet här.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()