fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2017

Seminarium för stärkt tillit

torsdag 09 november 2017

Seminarium för stärkt tillit

I veckan blev det klart att Linköping blir värdstad för Mänskliga Rättighetsdagarna 2019. I en extrainsatt programpunkt under Folkbildarforum hålls en workshop där de lokala och regionala arrangörerna presenterar sig och bjuder in till ett samtal på temat “Tillit som drivkraft i samhället”.

MR-dagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter och har funnits sedan år 2000. Bakom konferensen ligger bl a Bris, Föreningen Ordfront, Sensus Studieförbund och Svenska Kyrkan. I år arrangeras MR-dagarna i Jönköping, nästa år i Stockholm och 2019 får alltså Linköping stå som värd för forumet.

– Jag är oerhört stolt över att vi får värdskapet. Jag ser det som ett kvitto på att vi är på rätt väg, att vi gör rätt saker och har ordning i kommunen, säger Marie Daun (bilden), utvecklingsstrateg på Linköpings kommun.
– Men vi kan bli bättre. MR-dagarna gör att vi kan fortsätta det goda arbete vi gör och sträva mot att arbeta mer rättighetsbaserat.

Ansökningsprocessen för värdskapet inleddes redan 2015 och har även fått som resultat att de samverkande aktörerna bakom ansökan håller i ett seminarium på MR-dagarna i Jönköping, som äger rum den här helgen. Temat är “Tillit som drivkraft i samhället” och en liknande workshop kommer att hållas under Folkbildarforum. Linköpings kommun gör ett inspel på temat “dialog när det är komplext”, Svenska kyrkan berättar om hur interreligiös dialog kan göra skillnad, Region Östergötland vill lyfta tankar på hur tillit i ett regionalt ledarskap kan utvecklas och Länsstyrelsen Östergötland fokuserar på när normen skaver.

“Tillit som drivkraft i samhället”, vad bottnar temat i?

– Det är ett tema som alla aktörer kan samlas under, som triggar oss lite. Vi har ett tufft klimat just nu. Det finns ett aggressivt språk i samhällsdebatten, en ökad tro på fake news och en tendens bland människor att bli väldigt upprörda om de inte får det de vill ha precis just nu. Vi ser “gated communitys”, inte i Linköping, men i andra kommuner. När vi samtalade kring detta landade vi i “tillit”. Den finns i samhället men den vacklar lite. Vi behöver hjälpa till att förbättra den.

Fotnot: Medsökande till MR-dagarna är också Linköpings Universitet, som deltar i seminariet i Jönköping, men inte i Linköping.

Plats: Spegelsalen, Konsert & Kongress

Tid: 28 november, 16.45 -18.00

Processledare;

Marie Daun, Linköpings kommun

Margareta Wandel, Region Östergötland

Pernilla Myrelid, Svenska kyrkan

Alma Basic, Länsstyrelsen Östergötland

Tisdag den 14 november är sista dagen för att anmäla sig till Folkbildarforum 2017. Anmäl dig här.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()