fbpx
Folkbildarforum

Kalendarium

Seminarium: Integrationsprojektet #fokus

fredag 02 december 2016

Seminarium: Integrationsprojektet #fokus

Integrationsprojektet #fokus ska underlätta för asylsökande att ta del av bl a samhällsinformation och utbildning, men också öka kunskaperna hos det etablerade samhället. Den 7 december hålls ett frukostseminarium för att informera om projektet. Anmäl dig senast den 6 december!

Sensus Östergötland Norra Småland har fått medel ur Europeiska asyl- migration- och integrationsfonden, AMIF, för att driva projektet #fokus under tre år i Norrköping och Gusum, platser där Sensus redan idag bedriver verksamhet med asylsökande.

Syftet med #fokus är att underlätta integrationsprocessen för nyanlända genom att bygga upp ett nätverk som kan erbjuda utbildning, praktikplatser och prova-på-verksamheter inom föreningslivet. Ett vänfamiljssystem ska också utvecklas för att skapa relationer även utanför det organiserade föreningslivet.

Målet är att nå 1500 individer i Norrköping och Gusum. Men projektet inkluderar inte bara nyanlända. Utgångspunkten är att integration och inkludering i ett mångkulturellt samhälle kräver ökade kunskaper även hos det etablerade samhället.

— Det unika med det här projekten är att vi också vänder oss till dem som möter de asylsökande –  cirkelledare, företag och ideella organisationer, det vi kallar för deltagare. Tanken är att vi ska mötas från båda håll, säger Marie Innab som är projektledare.

Just nu jobbar man på att ta fram metoder för diskussion kring frågor som rör exempelvis religion. Framöver kommer olika studieförbund att bjudas in till seminarier för att ta del av metoderna.

#fokus ska dessutom följeforskas av högskolan Ersta Sköndal under de tre projektåren, en forskning som kommer att delfinansieras av BFÖ, som tidigare letat lämpligt underlag till följeforskning av folkbildningsarbete. Samarbetet med Ersta Sköndal ger dessutom tillgång till ett nätverk av liknande samarbeten mellan högskolan och andra civilsamhällesorganisationer.

På seminariet på onsdag informeras även om verksamheter med asylsökande och nyanlända som länets studieförbund och folkhögskolor bedriver.

Tid: Ons 7 december kl 9 – 10.

Plats: Sensus. Teatergatan 3, Stadshuset, Norrköping

Anmälan, senast 6 december kl 13, till lars@bildningsforbundet.se 070-2598561

Arr: Bildningsförbundet Östergötland, Sensus studieförbund och BFÖs nätverk för ansvariga för verksamheter med asylsökande och nyanlända.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()