fbpx
Folkbildarforum

Forskning, Kalendarium

Seminarium: Klarar folkhögskolorna fler personer som har funktionsnedsättning?

måndag 19 oktober 2015

Seminarium: Klarar folkhögskolorna fler personer som har funktionsnedsättning?

Det är en provocerande rubrik, det vet vi. Men frågan är högaktuell. I dag har var tredje deltagare på allmän linje på folkhögskola någon form av funktionsnedsättning, jämfört med 20 procent 1997. Det visar en ny rapport som Linköpings universitet gjort på uppdrag av Specialpedagogiska Skolmyndigheten (SPSM). Syftet var att analysera hur folkhögskolornas lärmiljöer ser ut för de med funktionsnedsättning. På fredag håller forskarna ett kostnadsfritt frukostseminarium som är öppet för allmänheten. Alla är välkomna!

Kanske har du själv sett hur det ser ut som deltagare, som anhörig, eller som lärare. Skolan är inte lätt för de som har ADHD, depression, dyslexi, sinnesnedsättning, hjärnskada eller någon annan funktionsnedsättning. Och när de inte får den hjälp de behöver, så blir det folkhögskolornas allmänna program som får ta konsekvenserna av den formella skolans misslyckanden.

Erik Nylander, Dörte Bernhard, Lina Rahm och Per Andersson är forskarna bakom rapporten oLika TillSAMmanS och skriver: Ett sätt att tolka våra empiriska resultat om en ökad andel deltagare med funktionsnedsättning i folkhögskolornas allmänna kurser är att betrakta denna ökning som en konsekvens av att det formella skolsystemet i allt större utsträckning misslyckats med just dessa grupper. (s.49)

Utifrån den beskrivningen skulle man kunna fråga sig om folkhögskolestudierna verkligen ska inriktas mot dem som haft det allra besvärligast i andra skolformer? Är folkhögskolornas naturliga målgrupp ett kunskapsproletariat? Varför ska folkhögskolorna fungera som jourhavande utbildningsinstitution? (s.50)

Rapporten visar att folkhögskolorna i mångt och mycket gör ett gott jobb med att anpassa verksamheterna till olika funktionsnedsättningar. Ur rapporten: Folkhögskolornas personal kan sägas besitta ovanligt mycket praktisk kunskap (”know-how”) vad gäller bemötande utifrån enskildas behov och hur man kan utveckla och ta vara på relationen mellan personal och deltagare.

Men lärarna vill bli ännu bättre, och efterfrågar bland annat mer kunskap om specialpedagogik och teoretisk kunskap om olika funktionsnedsättningar. Det beror bland annat på att fördelningen mellan olika nedsättningar varierar över tid (se diagrammet nedan, från s.17 i rapporten). Forskarna föreslår att sådant arbete ska bygga vidare på den kunskap som redan finns för att bibehålla folkhögskolans särart och bygga vidare på beprövade erfarenheter.

olika-tillsammans-diagram

Läs hela rapporten som pdf här och kom gärna på seminariet 23 oktober i Linköping med forskarna Erik Nylander och Per Andersson. Det är kostnadsfritt och du behöver inte föranmäla dig. Kaffe serveras från 8.30 på Storgatan 41. Information om våra övriga evenemang hittar du här.

Etiketter: , ,

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()