fbpx
Folkbildarforum

Diverse

Sommarläsning: Vägar ut ur pandemi och klimatkris

måndag 06 juli 2020

Sommarläsning: Vägar ut ur pandemi och klimatkris

Såväl pandemin som klimatkrisen kan vara en möjlighet och inte enbart ett hot. Här tipsar vi om lyssning och läsning som ger kunskap som kan öppna för en bättre framtid.

”Historiskt har pandemier tvingat människor att bryta med det förflutna för att i stället föreställa sig världen förnyad. Det är inte annorlunda den här gången. Vi står inför en portal, en passage mellan en värld och nästa.

Vi kan göra valet att släpa våra kadaver genom den; våra fördomar och vårt hat, vår girighet, våra databanker och döda idéer, våra döda floder och våra skyar tunga av rök. Vi kan också välja att gå genom den med lätt bagage, redo att föreställa oss en annan värld. Redo att kämpa för den.”

Så skriver den indiska författaren och aktivisten Arundhati Roy i en artikel som under våren publicerats i tidningar i  många länder. Ni hittar The pandemic is a portal på DNs kultursida, eller hos Financial Times för den som vill läsa den i original.

Vi rekommenderar även den långa intervjun med Arundhati Roy i ett av vårens avsnitt av Människor och tro i P1. Hennes  roman Den yttersta lyckans ministerium ger en bakgrund till hur kriser slår i det av kastväsende, ojämlikhet och religiösa motsättningar präglade jättelandet Indien. En fantastisk och trots allt hoppfull roman.

Att det finns ett samband mellan pandemier och klimatförändringar, och att de senare även de måste  hanteras som en kris, det sade Greta Thunberg i sitt Sommar i P1. I den just utkomna Klimatrisens Sverige: så förändras vårt land från norr till söder, skriver SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström; Klimatkrisen kommer att föra med sig en rad pandemier, där den nuvarande coronakrisen är att betrakta som ett genrep inför vad som komma skall, enligt forskarna.

Det kan låta pessimistiskt, och pessimistist är definitivt Jonathan Jeppsson i Åtta steg mot avgrunden: Vårt framtida liv på planeten. Men att läsa en dyster bok kan vara befriande. Om den är ärlig. Och det är inte hopp vi behöver, enligt Jeppsson, utan mod.

Mod behövs när vi ska möta hotet mot demokratin och den globala upphettningen. ”Två kriser som drar ihop till en ödesdiger storm”. Om det skriver Daniel Lindvall m. fl i Upphettning: Demokratin i klimatkrisens tid. Här avslöjas samband mellan förnekelse av klimathotet och undergrävandet av demokrati och det öppna samhället.

Vi har alla en möjlighet bidra till att hanteringen av pandemin och klimatkrisen blir en möjlighet och inte enbart ett hot. Och det känns mindre tungt efter läsningen av Så räddar vi klimatet: Argument för en Green New Deal av den brittiska ekonomen Ann Pettifour. I boken vill hon visa att en snabb och rättvis omställning av den globala ekonomin bort från beroendet av fossila bränslen är möjlig, och att kampanjen för detta skulle kunna bli den största globala rörelsen någonsin.

Nog vore det trist om inte folkbildningen i Sverige såg en tydlig roll att spela här. Vi har t ex  Folkhögskolans klimatnätverk och ett rådslag om Grön Rättvis Nystart på Färnebo Folkhögskola i början av augusti.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()