Folkbildarforum

Folkbildarforum 2015

Stina Oscarsson: Många kapitulerar för siffrornas makt

onsdag 20 maj 2015

Stina Oscarsson: Många kapitulerar för siffrornas makt

Stina Oscarsson är dramatiker, regissör och kulturdebattör och har tidigare bland annat jobbat som chef för Radioteatern på Sveriges Radio. Hon är även känd för att ha kompletterat Kulturutredningen 2009 med en skuggutredning som hon idag beskriver som en ”parlör för icke-mätbara värden”. I år kommer hon till Folkbildarforum för att dela med sig av sina tankar!

Det är siffrorna som har tolkningsföreträde idag. Det är en tendens i hela samhället säger Stina och hon ser mycket av det även i kulturlivet där hon arbetar.

– Mätandet har tagit över helt och jag tycker att många har kapitulerat. Vi som bör anstränga oss gör det inte tillräckligt. Jag tycker inte att man ska motivera det man gör i termer som ekonomisk tillväxt även om det kanske resulterar i pengar. Då ersätter man ju ändå etiska och moraliska begrepp med ekonomiska, säger Stina.

Vad ska man göra istället då? Det är viktigt att försöka ligga steget före och själv ta kommandot över processen så att det inte tas över av andra, menar Stina och tar kvalitet som ett exempel. Inom kultursfären finns en beröringsskräck med begreppet kvalitet och därför har det lätt kunnat kapas av de som använder siffror för att mäta kvalitet.

Men Stina pratar om olika typer av kvaliteter: konstnärliga, kulturella och politiska kvaliteter. Ett och samma projekt har sällan alla kvaliteterna, och det är viktigt att utvärdera ett projekt för vad det är. Vi frågar Stina om det är kontroversiellt att prata om kvalitet inom kulturlivet och då svarar hon:

– Nej, tvärtom. Det uppstår faktiskt en lättnad när man pratar om det, för ofta handlar det om att artikulera något som många redan tänker på, menar Stina.

Läs mer om Stina på Wikipedia.

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()