fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 27 april 2021

Strävan efter sanning

måndag 01 juni 2020

Strävan efter sanning

Ropen på sanning ökar i tider av osäkerhet och oro och många vänder sig till forskningen för leverans. Men vetenskapen är ett projekt som är på väg – inte en leverantör av tvärsäkra utsagor. Det menar Bengt Kristensson Uggla, som kommer till Folkbildarforum och pratar om sanningsbegreppet i höst.

Bengt Kristensson Uggla är professor i filosofi, kultur och företagsledning vid Finlands svenska universitet Åbo Akademi. I höstas kom han ut med boken En strävan efter sanning – Vetenskapens teori och praktik, som introducerar vetenskapsteorin med utgångspunkt från de praktiker som präglar vetenskapens vardag. 

I en tid av fake news och alternativa fakta är det många som ropar efter sanning. Förväntningarna på att forskningen ska leverera den är höga. Men vetenskapen varken kan eller bör leva upp till det, sa Bengt Kristensson Uggla när han intervjuades i SVT Forums Politik i bokyllan i höstas. Vetenskapen är ett projekt som är på väg och den kräver sina processer. 

– Politiker vill helst använda forskningsrapporter som stödjer den egna positionen, inte lyssna till hur tolkningslaboratoriet i vetenskapen fungerar – mängden av olika röster som bryts mot varandra i mödosam strävan efter sanning.

Samhället behöver lära sig mer om hur vetenskapen fungerar och ta den på allvar. Om det bara fanns ett sätt att tolka världen behövde vi inte demokratin. Men det handlar inte om någon allmän relativism, utan om att söka göra bruk av den bästa kunskap vi för närvarande kan uppbringa.

– Vetenskapens historia handlar om att vetenskapen förändras. Om vetenskapen är ett framgångsrikt projekt så kommer den att se annorlunda ut om 100 år.

Bengt Kristensson Uggla deltar i Folkbildarforum den 22 november. Anmälan är öppen och pga det rådande läget tar vi inte ut någon förskottsavgift.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()