fbpx
Folkbildarforum

Diverse

Tips för sommarläsning #1

fredag 08 juli 2016

Tips för sommarläsning #1

Många kopplar ihop sommar med läsning och därför vill vi passa på att tipsa om läsvärda böcker som dessutom knyter an till årets tema Makt och Mening.

Är svensken människa – gemenskap och oberoende i det moderna Sverige
Henrik Berggren och Lars Trägårdh

Högerpolitikern oroar sig för att välfärdsstaten har skapat en kollektivistisk, konformistisk svensk, oförmögen att ta hand om sig själv. Vänsterpolitiker å andra sidan tänker att folkhemmet har gjort svensken solidarisk. Boken tar en annan utgångspunkt – att socialdemokratins framgångssaga kommer ur att den förstod och bekräftade svenskens djupast kända behov: individualismen och oberoendet.

En bra bok för dig som inte funderat på att oberoende och ensamhet är två sidor av samma mynt, särskilt i Sverige. Kanske har det gjort svenskar sämre på att kompromissa? För dig som vill ha en lite mer lättillgänglig tankeväckare på området, så kan vi passa på att rekommendera Erik Gandinis film The Swedish Theory of Love.

Vad säger barnen?
Ylva Mårtens

Hur respektfull är du när du pratar med barn? Ylva Mårtens, som även bidrar med en text i senaste numret av #FOFO, har skrivit en högintressant bok om hur man intervjuar barn. Trots det snäva området, eller kanske tack var det, får man en insikt i hur barn i allmänhet uppfattar oss vuxna.

En lättläst bok där barnens berättelser får liv samtidigt som man hela tiden reflekterar över Ylvas värdefulla råd. De gäller ju även för andra samtal där man är i maktposition, och det kanske är oftare än vad man är medveten om?

Boktipsen kommer från vår tidning #FOFO. Beställ en gratis prenumeration här!

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()