fbpx
Folkbildarforum

Diverse

Tips för sommarläsning #1

måndag 06 juli 2015

Tips för sommarläsning #1

Under sommaren passar många på att läsa i kapp. Men vad ska man läsa? Här kommer tre tips, saxat från tidningen #FOFO, som på olika sätt knyter an till temat mätas eller mötas.

 

Vi bara lyder
av Roland Paulsen

Boken är en genomlysning av Arbetsförmedlingen och beskriver vad det är som får tjänstemannen att följa regelverk de inte själva tror på. Paulsen är tidigare berömd för sin bok Arbetssamhället, som vill uppmuntra till kritisk reflektion kring arbetets historiska betydelse för samhälle och ekonomi. Vi bara lyder beskriver en verklighet där ökad kontroll och jakten på gröna siffror färgar allt.

Roland Paulsen har skrivit boken efter en sociologisk studie om funktionell dumhet, ett begrepp som myntats av organisationsforskaren Mats Alveson vid Ekonomihögskolan i Lund. Det innebär att man är kompetent och gör sitt jobb utan att reflektera över om det är meningsfullt eller samhällsnyttigt.

Han beskriver olika lydnadsvariationer och funktionell dumhet ryms inom den positiva lydnaden där man fokuserar på det goda, inte klagar, föreställer sig positiva resultat och tar individuellt ansvar för dåliga resultat. Känns det bekant? Då ska du definitivt läsa den här boken. En fascinerande inblick i Arbetsförmedlingen och framför allt något man kan ta med sig in i sin egen vardag.

 

Utsatthetens röster
av Zulmir Becevic

Barn och unga i samhällsvård har ofta ingen lätt tillvaro. De har en bristande tillit, inte bara till vuxenvärlden, utan även till sina egna möjligheter. Den här boken beskriver med forskande ögon
hur barn i samhällsvård skapar mening utifrån sina sina erfarenheter och inför framtiden.

Även om boken är en avhandling är det inget torrt akademiskt språk. Zulmir Becevic har skrivit flera populära böcker förut, bland annat Avblattefieringsprocessen från 2014. Det är fascinerande och stundtals skrämmande läsning att se hur samhället formar dessa barn och ungdomars självbild genom att se dem som problematiska på olika sätt.

 

I skymningen sjunger koltrasten
av Linda Olsson

En skönlitterär bok om att mötas trots olikheter och svårigheter. I centrum av handlingen är tre grannar som skiljs av bara väggar och tak, men som lever helt olika liv. Det handlar om depressioner, serietecknande och antikvariat. En slump för dem tillsammans och med böckernas hjälp kommer de varandra in på livet.

Genom att dela varandras livserfarenheter får grannarna lära sig om varandra, och framför allt om sig själva, på ett sätt som inte varit möjligt förut. En berörande vacker bok, som man inte
lägger ifrån sig i första taget.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()