fbpx
Folkbildarforum

Diverse

Tips för sommarläsning #2

måndag 20 juli 2015

Tips för sommarläsning #2

Vi fortsätter med tre till lästips. Även dessa kommer från tidningen #FOFO, som på olika sätt knyter an till temat mätas eller mötas. Den här gången tipsar vi om kurage, polarisering och administration.


Administrationssamhället

av Anders Forssell, Anders Ivarsson Westerberg

Håller vi på att administrera oss till döds? Ja, det tror i alla fall forskarna bakom den här boken. Den studerar vården, polisen och skolan men kan med behållning läsas av alla. För idag tycks alla vara indragna i det administrativa arbetet – även utanför jobbet. Vi väljer telefonbolag och administrerar försäkringar. Vi vårdar omvärldens bild av oss genom att halvt omedvetet fundera över vad vi lägger ut i sociala medier.

Boken visar forskning om hur New Public Management bidrar till mer administration och mindre demokrati. Trots att det är ett välkänt fenomen så har det saknats samlad kunskap och diskussion – tills nu. Boken är inte helt lättläst, men rekommenderas varmt för dig som inte ryggar för forskningsspråk. Om du tycker att boken med sina 250 tätt skrivna sidor är en för stor utmaning så kan vi rekommendera sammanfattningen i Vetenskapsradion Forum på P1.


Polarisering – om varför framgång allt oftare beror på synsätt

av Camilla Hending, Troed Troedson

Du som har sett Troed Troedson på Folkbildarforum vet vad du har att vänta dig här. Nya perspektiv, uppfriskande tankar och kanske framför allt: ett provocerande innehåll. Boken samlar texter som han och Camilla Hending skrivit i tidningen Gränsbrytning. Texterna beskriver kända aktuella händelser – men på ovanliga sätt. Några av texterna är abstrakta, andra är mycket konkreta.

Boken kan läsas på olika sätt, slumpvis, en artikel i taget eller från pärm till pärm, eller i vilken ordnings som helst. Det finns rikligt med tips som underlättar läsandet. Du kan även hitta texter på gransbrytning.se/arkiv.


Tidningen Kurage

Kurage är en idétidskrift för det civila samhället som grundades 2011 av tankesmedjan Sektor3 och Idealistas förlag. Den fungerar som ett forum för att diskutera civilsamhällets möjligheter och utmana dess idéer. Varje nummer har ett tema, som i föregående nummer varit bland annat I knät på staten, Civila samhället AB och Tro, hopp & föreningsliv.

Vi tror att du som gillar #FOFO även skulle uppskatta Kurage. Det går att prenumerera som papperstidning, läsa online eller ladda ner till någon av dina plattskärmade mojänger.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()