fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2013

Topplistor, portfolios och papperslösa elever

torsdag 13 juni 2013

Topplistor, portfolios och papperslösa elever

Elisabeth Sörhuus är en av Sveriges mest erfarna rektorer vad gäller utanförskap och segregation. Förutom att arbeta som rektor har Elisabeth utbildat lärare och rektorer, bland annat i studiecirklar tillsammans med ABF. Hon menar att folkbildningen och skolan har samma grundtanke – att man växer med ny kunskap. Men Elisabeth ser för mycket fokus på mätbara kunskapsresultat just nu. För några år sedan gick hon ut med öppen kritik mot topplistor över skolor.

– Sådana topplistor säger ingenting om framstegen i undervisningen. De redovisar bara slutresultatet utan att se vad utgångspunkten var. Så även om en majoritet av eleverna på en skola gör större framsteg än på någon annan skola, så kan den ändå pekas ut som ”sämst” bara för att de hade en tuff utgångspunkt, säger Elisabeth.

– Det ska ju inte vara kravlöst, såklart. Men man måste mäta utifrån förutsättningar och utgångspunkt. Ett sätt är att använda portfoliomodellen, där eleven själv dokumenterar sin process. De kan visa den för framtida lärare, som då får en bättre förståelse för elevens bakgrund och kunskaper, menar Elisabeth.

– För mig handlar samexistens bland annat om att skapa resurser så att alla kan nå målen. Det är inte bara en fråga om pengar, utan om att prioritera rätt saker och att använda resurserna på ett effektivt sätt. Sen måste man vara öppen, orädd och prestigelös också. Nu är det lag på att papperslösa kan få utbildning, men vi har arbetat med papperslösa barn sedan länge, avslöjar Elisabeth och fortsätter:

– Man kan inte hänvisa till någon annan, bara för att det inte ingår i ens uppdrag. Det är kanske ovanligt att en rektor har en sådan inställning eftersom en sådan grundinställning alltid skapar merjobb. Men jag jobbade länge som rektor och följde min egen vision så jag kunde välja medarbetare som delade den synen, säger Elisabeth.

Vi tackar Elisabeth för sin tid, och ser fram emot att höra mer från henne i november.

 

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()