fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2016

Troed är tillbaka!

måndag 16 maj 2016

Troed är tillbaka!

På allmän begäran kommer framtidsanalytikern Troed Troedson tillbaka till Folkbildarforum i år. Som vanligt kan du vänta dig både provokation och nya infallsvinklar från en av Sveriges mest populära föreläsare!

Förra året pratade Troed om ett folkbildning 2.0. Det bygger på digitalisering och migration, två fenomen som lätt polariserar. För vissa är det ett hot, för andra är det utvecklingsmöjligheter. Men hur hittar man balanserna? Det skrev Troed om i en text till tävlingen om 10.000 kr; om en smal, smal ås mellan fundamentalismens helvetesdjup och rationalitetens iskallt sterila klyftor.

-Det är lätt att falla åt ena eller andra hållet i en diskussion. Tittar man på handskakningsdebatten så verkar snart alla vara islamofober eller fundamentalister i den frågan. Jag är oerhört fascinerad av diskussionen kring det här, säger Troed.

Det är viktigt att följa sin egen moraliska kompass här; att ”vakta sitt balansorgan och hålla blicken på horisonten” som Troed skriver i tävlingstexten.

-Om ens moraliska kompass gör skillnad på könen så får den väl göra det. Men då kanske man inte ska sitta i partistyrelsen för ett feministiskt parti. Ens inre kompass ska synas i ens handlingar, menar Troed.

En del organisationer har samlat på sig folk med vitt skilda moraliska kompasser. Delvis beror det på att vi byggt upp många system för att premiera de som är många. Man får till exempel bidrag per deltagare och riksdagsplatser utifrån antal röster.

-Det leder till en viktig fråga. Ska vi som organisation samla på oss de som brinner för samma sak som vi, eller ska vi vara så många som möjligt? Och vad innebär det för verksamheten?

Det är en annan sak för ett helt samhälle, men för en organisation är detta viktiga frågor att ställa. Och det gäller inte minst för folkbildningen.

-Vad frestas folkbildningsorganisationer att göra för att bli stor, som egentligen inte är det man vill göra?

Troed pratar på Folkbildarforum i Linköping 22-23 november. Anmäl dig här och läs mer om Troed i bloggen.

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()