fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2015

Troed Troedson: Bildning händer på rasten

fredag 12 juni 2015

Troed Troedson: Bildning händer på rasten

När Troed Troedson fick höra om temat Mätas eller mötas så började han prata om raster. Det är på rasten det intressanta händer, säger han. Hur menar han då?

Troed är framtidsanalytiker och har pratat på Folkbildarforum flera gånger förut. Han brukar vara bra på att provocera fram nya idéer så det ska bli spännande att se hur han knyter an till temat Mätas eller mötas. Troed funderar en del kring mötet.

– Man kan mötas av ett skäl eller av en slump. Om man möts av ett skäl så har man ofta också en agenda med mötet. Ett förbestämt mål. Sen kan man vara mer eller mindre bra på att låta saker hända som inte var avsikten, och att ta vara på det. I innovationssammanhang kallas det för serendipitet.

Det mest intressanta brukar hända utanför agendan menar Troed, vilket även PA Ståhlberg har pratat om här i bloggen. Därför är det bra att organisera sitt arbete så att det finns tomrum. Tid utan agenda. Många tänker att 100 procent jobb ger bättre resultat än 80 procent jobb. Men t.ex Google avsätter 10 procent av arbetstiden för egen fri tid. Och i lärandets värld så finns rasten.

– Och det är ofta på rasten som det mest intressanta händer. Det är svårt att förutsäga vad som händer där, eftersom det inte är inramat på samma sätt.

Troed spinner vidare på de här tankarna i sin krönika i tidningen #FOFO, som du kan beställa kostnadsfritt här. Och helt säkert komma han att halka in på det när han pratar på Folkbildarforum i november!

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()