fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2014

Troed Troedson: Utbildning är meningslöst!

onsdag 18 juni 2014

Troed Troedson: Utbildning är meningslöst!

Troed Troedson är som en meteorolog för samhällsutvecklingen. Han tittar på tendenser och gör antaganden om framtiden. Det finns sådant som inte går att veta i förväg. Men genom att titta på rätt tendenser med rätt glasögon, så hamnar Troed ofta rätt. Och det kommer han att visa på Folkbildarforum i november!

En tendens han kommer in på direkt under vårt samtal är den förändrade synen på kunskap.  Förr i tiden fanns det en brist på kunskap. En examen var inte lika vanligt som idag, och var ett år på universitet var värt mycket. En hög utbildningsnivå ledde generellt sett till både social status och högre lön.

Idag är priset på kunskap lägre, eftersom det finns mycket mer kunskap. Högre utbildningsnivåer och mer information på nätet, till exempel. Han menar att vi är på väg mot ett samhälle där alla kan allt. Ni som såg honom på Folkbildarforum för några år sedan kanske kommer ihåg resonemanget.

Vi säger ofta att kunskap är något man har. Inte något man gör. Men att säga att man har utbildning, är ungefär som att säga att man har simning. Det betyder att vi ser det som något som man kan bli färdig med. Något slutgiltigt. Men för Troed är det en process – något som pågår hela tiden.

– När värdet på kunskap är lågt så är det meningslöst att ”ha en utbildning”. Det viktiga är vad man gör snarare än vad man har, menar Troed.

Sen vet vi ju alla hur viktigt det kan vara att ha till exempel ett komplett gymnasiebetyg. Men Troed pratar ju om framtiden. Det som vi alla behöver förbereda oss för, på olika sätt. Förändring & Framtid, kort sagt.

Etiketter:

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()