fbpx
Folkbildarforum

Folkbildarforum 2017

Tuomo Haapala återvänder till Folkbildarforum

fredag 20 januari 2017

Tuomo Haapala återvänder till Folkbildarforum


Med stadsmiljön som rekvisita och dess invånare som musiker, dansare, sångare och andra aktörer, har Tuomo Haapala gjort mer än 30 föreställningar i Sverige, Norge och Finland. Under året kommer han att jobba med Folkbildarforum.

Tuomo Haapala, som är bland annat kompositör, musiker och regissör, gjorde sin första stadsföreställning på Vattenfestivalen i Stockholm 1992. Idén hade fötts när han gick över Strömbron och slog på metallräcket. En klang uppstod – musik! Han började fantisera. Intill fanns Operan. Tänk om man öppnade ett fönster och det stod en solist där och sjöng? Om det fanns en orkester på en flotte i vattnet? Idéerna blev till “Vattenspel i Strömmen”, som även kom att innefatta ångbåtsorgel, grodmanskör och en vaktparad med mässingsinstrument. 30 000 personer kom och lyssnade.

Sedan dess har han gjort över 30 föreställningar i Sverige, Norge och Finland. Ibland har det varit 1000 medverkande, ibland 200. Varje föreställning föregås av minst ett års förarbete och workshops där den aktuella stadens intressegrupper, föreningar och kulturövare på olika sätt involveras.

När föreställningen “Sanna drömmar” uppfördes i Norrköping engagerades t ex media- och teknikstudernade från universitetet, akrobater och dansare. Norrköpings Symfoniorkester spelade på en flotte i Strömmen och för att få den att röra sig tog Tuomo in en atletklubb som drog den i stora rep. Många olika delar av föreningslivet kan inkluderas.

Kulisserna i föreställningarna utgörs av staden själv. Allt kan vävas in. Fasader, byggnader, natur och byggarbetsplatser. Stadsföreställningarna handlar om att ta tillbaka sin stad från kommersen, menar han. Att fylla den med musik och andra kulturyttringar, sprungna ur samarbeten över åldersgränserna.

I november höll Tuomo ett seminarium på Folkbildarforum och under året ska han hålla workshops i Linköping som ska resultera i en föreställning till höstens konferens. Deltagare i studieförbundens och folkhögskolornas verksamheter i Östergötland inbjuds att delta.

Hur ser du på att du blivit ombedd att återkomma till Folkbildarforum?

– Jag känner mig upplivad eftersom jag ser min verksamhet i fantasifulla samarbetsprojekt som en sorts folkbildning. Människor upptäcker att vår gemensamma kunskapsbank  är enorm. Vissa kan teknik, vissa kultur, vissa forskar och vissa har vardagskunskaper som grundar sig i långvarig praktik. Vi har allt att vinna med samarbete och i förmågan att höja blicken över vår vanliga horisont.

Har du några idéer redan nu till vad det kan komma att bli för slags föreställning?

– Lokalen och deltagarnas kunskaper är grunden till det hela. Lokalen har jag sett under en kort tid så jag skall titta på dess möjligheter ordentligt i februari. Deltagarnas kunskaper och intresse för olika saker måste jag känna till mera men jag funkar så att fantasin börjar skapa visioner direkt. Allt får konkretiseras under året.

Temat för Folkbildarforum 2017 är Mod och motstånd och Tuomo Haapalas föreställning kommer att kretsa kring det.

– Temat ligger väldigt nära mitt hjärta och min verksamhet. Alla mina föreställningar bygger på att få deltagarna att inse sina krafter individuellt och kollektivt, säger han.

KOMMENTARER


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Äldre inlägg ()
Nyare inlägg ()